Korelācija starp statīnu lietošanu un mirstību no sirds-asinsvadu slimībām Latvijā un Somijā - Ivahņenko, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2013)
Sirds asinsvadu slimības (SAS) ir galvenais nāves iemesls Latvijā. Somijā veikts pētījums par mirstības no SAS samazināšanos un to saista ar statīnu lietošanas pieaugumu no 1990. līdz 2002. gadam. Pēdējo 10 gadu laikā Latvijā būtiski pieaugusi statīnu lietošana. Tomēr statistikas dati liecina, ka 2003. gadā Latvijā mirstība no SAS bija par 40% lielāka nekā Somijā 1990. gadā. SAS ārstēšanas līdzekļu lietošana Latvijā 2003. gadā bija apmēram vienādā līmenī ar Somiju 1990. gadā. Pētījumi liecina, ka Somijā cilvēki mazāk smēķē un vairāk nodarbojas ar sportu. Darbā izmantota datu bāzu pārlūkošanas un sakarību meklēšanas metode (data mining), kas pēdējos gados tiek izmantota arī sociālās farmācijas pētījumos. Secināts, ka Latvijas statistikas datus 2000.-2012. gadā var salīdzināt ar Somijas datiem periodā no 1990.-2002. gadam. Atslēgas vārdi: kardiovaskulāras slimības, statīni, mirstība.

Cardiovascular diseases (CVD) are the major cause of death in Latvia. In Finland, after a study of the decline in mortality from CVD was concluded that health improvement is associated with an increase of use of statins in period from1990 to 2002nd year. Over the past 10 years, use of statins is also significantly increased in Latvia. However, statistics show that the mortality from CVD in Latvia in the 2003rd was 40% higher than in Finland in 1990th year. CVD treatment agent consumption in Latvia in the 2003rd was approximately at the same level as in Finland in 1990th year. Studies have shown that people in Finland is smoking less and are more active in sports. The paper used data mining in databases method, which is used in social pharmacy research in recent years. Conclusion is that the Latvian statistics of mortality from CVD and use of statins between 2000 and 2012th year is comparable with the Finnish data during the period from 1990 to 2002nd year.
Correlation between usage of statins and mortality from heart cardio-vascular disease in Latvia and Finland
Keywords: Farmācija