Tomosintēzes priekšrocības mammogrāfijas izmeklējumā - Liepiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Mammogrāfija ir krūts audu rentgenoloģisks izmeklējums ar zemas intensitātes rentgenstarojumu. Tā ir svarīgākā un efektīvākā metode krūts vēža diagnostikā. Lai iegūtu kvalitatīvus attēlus ar augstu izšķirtspēju, samazinātu pacienta saņemto starojuma devu un uzlabotu diagnostisko precizitāti, mammogrāfijas iekārtas tiek pilnveidotas un uzlabotas. Diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi jauna krūšu izmeklēšanas tehnoloģija - digitālā mammogrāfijas iekārta ar tomosintēzes iespēju. Tomosintēze ir attēlveidošanas metode, ar kuras palīdzību iegūst krūts izmeklējumu trīs dimensiju attēlos, kuri veidojas no dažādiem projekcijas leņķiem, krūti šķērsgriezumā attēlojot ar intervālu ik pa 1mm. Metode dod iespēju attēlus aplūkot slāni pa slānim, redzēt krūts struktūras katrā slānī atsevišķi un aplūkot kustīgus attēlus no trīs pusēm. Pētījuma galvenais uzdevums bija noskaidrot un apkopot tomosintēzes priekšrocības mammogrāfijas izmeklējumos ar mērķi pamatot saņemtā starojuma devas. Kvalitatīvā pētījuma laikā tika izstrādāti un analizēti mammogrāfijas izmeklējuma kritēriji kvalitatīva izmeklējuma veikšanai Pētījuma rezultātā tika secināts, ka tomosintēzei ir jaunas diagnostiskas priekšrocības, kas ļauj precīzāk interpretēt .iegūtos attēlus, atklāt audzējus, kam ir sarežģīta, netipiska lokalizācija un kas nav vizualizējami ar līdz šim pieejamām metodēm.

Mammography is roentgenological examination of the breast tissue by low intensity x-radiation. This is the most important and effective method to diagnose the breast cancer. To get the pictures in high resolution, to reduce the x-radiation patient gets and to improve the diagnostic precision, the mammography units are being improved and upgraded all the time. The new breast examination technology – the digital mammography unit with tomosynthesis operation - has added the range of diagnostic examinations. Tomosynthesis is the method of creating images, that helps to get the pictures of the breast examination in three dimensions, creating them from different projection angles, thus showing the breast in cross-section with interval of 1mm. Using this method, it is possible to see the created images from layer to layer, to see the breast structure in every layer separately and see the moving images from three sides. The main task for the research was to find out and collect the advantages of tomosynthesis during mammography examination with the aim to fortify the gained dose of x-radiation. During the qualitative research there were worked out and analysed the criterions for a qualitative mammography examination. Tomosynthesis has new diagnostic advantages that allow to interpret the gained images more precisely, to discover the tumours, which have complicated, not typical localization and which cannot be visualized with the diagnostic methods that were available till now – can be deduced according the results of the research the author has made.
Advantages of tomosynthesis in mammography
Keywords: Medicīna