Latvijas mūsdienu putekšņu spektra pamata komponenšu novērtēšana atmosfēras piezemes slānī - Blaus, Ansis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā: “Latvijas mūsdienu putekšņu spektra pamata komponenšu novertēšana atmosfēras piezemes slānī”, tiek analizēti 2003.-2014. gada aerobioloģiskie, fenoloģiskie un meteoroloģiskie dati. Darba mērķis ir novērtēt sezonālā un diennakts putekšņu spektra izmaiņas, tā pamata komponentes (sezonas sākumu, garumu, kopējo putekšņu koncentrāciju, maksimālo putekšņu koncentrāciju) un to ietekmējošos faktorus sezonālā un diennakts griezumā. Darbā tiek pievērsta uzmanība putekšņu diennakts koncentrāciju un stundu datu analīzei un interpretācijai, kā arī aerobioloģisko, meteoroloģisko un fenoloģisko datu kopsakarību meklēšanai. Par pētījuma bāzi kalpo uzlabotais 2003.-2014.g. putekšņu kalendārs, kas sevī ietver 35 dažādu Latvijas gaisā sastopamo putekšņu sezonas. Detalizētākai analīzei izvēlēti 10 izplatītāko un alerģiskāko putekšņu taksoni - alksnis, lazda, bērzs, ozols, priede, graudzāles, ceļtekas, skābenes, nātres un vībotnes.

Masters’s thesis: “Evalution of main modern pollen spectra components in the atmospheric boundary layer of Latvia”, analyzes the aerobiological, meteorological and phenological data of the years 2003-2014. The aim of the paper assess the dynamic of pollen spectrum components (start of the season, the length, total pollen concentration, the maximum pollen concentrations) and evaluates their influencing factors in the seasonal and daily perspecive. The work focuses also on the daily pollen concentration hour data analaysis and interpretation, as well as aerobiological, meteorological and phenological data comparision. The advanced pollen callendar for the year 2003.-2012., which includes 35 different Latvian airborne pollen seasons, serves as the base of the research. Ten major and most alergenic pollen taxa were chosen for more detailed analysis - alder, hazel, birch, oak, pine, grasses, plantain, sorrel, nettles and verbena.
Evalution of main modern pollen spectra components in the atmospheric boundary layer of Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; aerobioloģija; putekšņu koncentrācija; putekšņu spektrs; meteoroloģiskie rādītāji; Rīga