Noziedzīgi nodarījumi kreditēšanas jomā - Urbanovičs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba temats – noziedzīgi nodarījumi kreditēšanas jomā pašreiz ir ļoti aktuāls. Ņemot vērā to, ka pēdējo gadu laikā starptautiskajā sabiedrībā aktualizējušies centieni novērst noziedzīgus nodarījumus kreditēšanas jomā, arī Latvijas likumdošanai noziedzīgu nodarījumu kreditēšanas jomā regulēšanā ir jābūt pietiekami efektīvai, skaidri izprotamai un atbilstošai starptautiskajām prasībām. Šī temata aktualitāti pastiprina nesen visā pasaulē sākusies ekonomiskā recesija un ekomomiskā krīze. Tas savukārt ir novedis līdz ekonomikas dalībnieku savstarpējai neuzticēšanai. Negodprātīga kredīta iegūšana rada kaitējumu ne tikai tai kredītiestādei, kas konkrēto aizdevumi ir izsniegusi, bet ar to tiek radīts neatgriezenisks zaudējums visai tautsaimniecībai. Pretlikumīgi iegūta nauda tiek iepludināta Latvijas ekonomikā, ar tās naudas palīdzību tiek pirktas dažādas lietas un pakalpojumi. Ir viens sen zināms ekonomikas likums, jo vairāk cilvēkiem ir naudas, jo lielākas ir preču un pakalpojumu cenas, jo lielāka ir inflācija. Tāpēc arī nelegāli vai pretlikumīgi iegūta nauda atstāj iespaidu, gan uz Latvijas ekonomisko situāciju kopumā, gan uz katru indivīdu. Darbā tika analizēta atbildības par kredīta un citu aizdevumu negodprātīgu saņemšanu un izmantošanu regulējums Krimināllikuma 210. pantā, tika padziļināti izpētīts Krimināllikuma 210.pantā minētā noziedzīgā nodarījumu objekts, objektīvā puse, subjekts un subjektīvā puse. Tā kā sastopami dažādi viedokļi attiecībā par kredīta un citu aizdevumu negodprātīgas saņemšanas un izmantošanas sastāvu, autors ir devis savus ierosinājumus attiecībā uz šī noziedzīgā nodarījuma sastāva izpratni. Ierosinājumi pamatoti ar likumiem, MK noteikumiem, likumprojektiem, tiesu praksi, zinātniskiem rakstiem, citu Eiropas valstu likumdošanu par atbildības par kredīta un citu aizdevumu negodprātīgu saņemšanu un izmantošanu. Viens no maģista darba mērķiem bija veikt Krimināllikuma 210.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma sastāva analīzi – noteikt noziedzīga nodarījuma objektu, objektīvo pusi, subjektu un subjektīvo pusi, ko autors arī veiksmīgi veica. Autors aplūkja un izanalizēja Valsts Ieņēmumu Dienesta izziņu par kredītņēmēja ienākumiem viltošanas tiesiskās sekas, kā arī ieteica vairākas šīs problēmas risināšanas iespējas. Maģistra darba mērķis bija izpētīt atbildības par noziedzīgiem nodarījumiem kreditēšanas jomā regulējumu, ko autors arī veiksmīgi ir izdarījis.

Nowadays, the subject of the present research – Criminal actions in the sphere of crediting is very significant. Taking into account, that during last few years the efforts on preventing criminal actions in the sphere of crediting within international community has increased, the Latvian legal framework in this sphere should be relatively effective, clear and consistent with international requirements. The significance of the chosen topic enforces the recent started global recession and economic crunch. This, in turn, led to common distrust among participants of the economy. Illegal receive of credit brings harm not only to relevant credit institution, but also leads to irreversible damage to the whole national economy. Illegally received money is being flushed into Latvian economy; with the help of this money goods and services are being bought. There is one well-known economic law- the more money average man has, the higher are prices for goods and services, and the bigger is the inflation. That is why illegally received money influences not only the overall economic situation in Latvia, but also each person in the state. The present research contains the analysis of the regulation of the liability for credit and other loans unfair receive and usage in the context of art. 210 of the Criminal Law, the object, objective side, subject and subjective side mentioned in art. 210 of the Criminal Law are deeply researched. Because several opinions in connection with composition of credit and other loans unfair receive and usage are taking place, the author has given some offers about the meaning of the composition of this criminal action. These offers are based on laws, CM rules, law projects, court practice, scientific articles, and the legislation of other countries of Europe. One of the scopes of the Masters research was to perform the analysis of composition of the illegal action stipulated in the art. 210 of the Criminal Law – to detect the object, the objective side, subject and the subjective side of the mentioned illegal action, which was successfully done by the author. Besides, the author got acquainted with the legal consequences of forgery of SRS annotations about the income of credit receiver, as well as has offered several this problems’ solutions. The main goal of the Masters research was to discover the regulation of criminal actions in the sphere of crediting, which was successfully performed by the author.
Criminal actions in the sphere of crediting
Keywords: Juridiskā zinātne