Tiesības uz intelektuālo īpašumu - Kalsnavs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Tiesības uz intelektuālo īpašumu” mērķis ir izpētīt, vai Latvijas nacionālais tiesiskais regulējums pieļauj efektīvu intelektuālā īpašuma (galvenokārt tiesību uz izgudrojumu), kas tiek radīts valsts finansētas zinātniskās darbības rezultātā, komercializāciju – tādu darbību ciklu, kas vērstas uz jaunu zināšanu īstenošanu konkrētā precē vai pakalpojumā un kuras veic augstskola vai kāda cita pētnieciskā organizācija no vienas puses un jaunu pakalpojumu vai preču ražojošs komersants no otras. Šī problēma ir īpaši aktuāla Latvijai, kura pašlaik cenšas rast izeju no ekonomikas krīzes, un izgudrojumu efektīva komercializācija var būt lielisks nacionālās ekonomikas stimuls. Vēl jo vairāk. Atbalsts zinātniskās darbības veikšanai un tās rezultātu komercializēšanai ir minēta kā viena no Eiropas Savienības jaunā stratēģiskā dokumenta ES 2020 galvenajām šīs desmitgades prioritātēm. Tādēļ šo darbību veicināšana ir ne tikai vēlama, bet arī Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij ir pienākums to īstenot. Darba pirmajā nodaļā tiek pētīts zinātniskās darbības tiesiskais regulējums un konstatēts tiesību uz tādu intelektuālo īpašumu, kas var tikt radīts valsts finansētas zinātniskās darbības rezultātā, saturs. Darba otrajā nodaļā tiek pētīts attiecīgais regulējums citu valstu tiesību sistēmās. Darba trešajā nodaļā, izvērtējot un salīdzinot iepriekš iegūto informāciju, tiek secināts, vai Latvijā pastāv zināšanu radīšanai un to komercializācijai labvēlīgs tiesiskais regulējums un piedāvāti priekšlikumi tā uzlabošanai. Darbā izmantoti astoņi literatūras avoti, 37 normatīvie akti un trīs citu veidu avoti.

Le but de ce thèse de baccalauréat est trouver, si la régulation légale du Lettonie permet une commercialisation effectif de la propriété intellectuelle, qui est crée par l'activité scientifique (principalement des inventions), qui est financé par l`état. La commercialisation est un cycle des activités, qui mettent l`accent sur une réalisation du savoir nouveaux dans un bien ou service impliquant une université ou une outre organisation de la recherche d`une part et une entreprise d`outre. Cette problème est très actuelle pour la Lettonie, qui actuellement essai de trouver une sortie de la crise économique et commercialisation effectif d`inventions peut être un stimulus merveilleux pour notre économie nationale. L`aide aux activités scientifiques et commercialisation de ses résultats est mentionné comme la prioritaire centrale de la stratégie de l`Union Européenne UE 2020, donc supporter ses activités est aussi l`obligation de la Lettonie comme le membre de l`UE. Le premier chapitre est consacré à la régulation légale de l'activité scientifique et à la propriété intellectuelle, qui peut être crée par ses activités. Le deuxième chapitre est consacré à la régulation correspondant dans les systèmes légales d`autres pays. Dans le troisième chapitre l`auteur conclut, si dans la Lettonie existe une régulation légale, qui soutienne la création et commercialisation du savoir nouveaux, et offre des propositions pour améliorer ce régulation. Dans la thèse et utilisés huit sources de la littérature, trente-sept actes de la législation et trois autres documents.
Rights to Intellectual Property
Keywords: Juridiskā zinātne