Ziņu portāla "Valmieras Ziņas" auditorijas lietošanas paradumi un apmierinājums - Ramata, Evita (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba „Ziņu portāla „Valmieras Ziņas” auditorijas lietošanas paradumi un apmierinājums” mērķis ir salīdzināt reģionālā ziņu portāla tēmu izvēli un redaktora skatījumu uz ziņu portāla saturu ar auditorijas lietošanas paradumiem un vēlmēm. Pētījuma gaitā tika izpētīts ziņu portāla saturs, kā arī noskaidrots ziņu portāla redaktora un ziņu portāla auditorijas viedoklis. Darba teorētiskajā daļā apkopots teorētiskais materiāls par digitālajiem medijiem, mediju dienaskārtību, mediju lietojuma un apmierinājuma teoriju, auditoriju, tās iedalījumu, apskatot tuvāk lokālo mediju un interneta mediju auditoriju. Empīriskajā daļā ar kontentanalīzes palīdzību pētīts ziņu portāla saturs un dienaskārtība, noskaidrojot, par kuriem tematiem portālā tiek rakstīts visvairāk. Izklāstīti arī aptaujas dati un analizēta intervija ar ziņu portāla „Valmieras Ziņas” redaktoru. Iegūtie dati salīdzināti, lai noteiktu līdzības un atšķirības starp auditorijas un portāla redakcijas viedokļiem. Noskaidrots, ka ziņu portāla dienaskārtība un auditorijas vēlmes atšķiras, taču ir novērojama arī sakritība un līdzības. Ziņu portālā visvairāk tiek publicēta informatīva satura materiāli, kriminālziņas un laika prognoze, taču auditoriju vairāk interesē aktualitātes kultūras, uzņēmējdarbības un izglītības jomās.

The aim of the bachelor’s thesis „The habits and satisfaction of news portal „Valmieras Ziņas” audience” is to compare the selection of topics and the editor’s view on the content of the regional news portal with audience habits and desires. This research studied the content of the regional news portal as well as the opinion of the editors and audience. By looking closer into the local media and internet media audience, the theoretical part of the work summarises the theoretical material of digital media, the media agenda, the theory of media usage and satisfaction and the audience and it’s division. The empirical section examines the content and agenda of the news portal trough a concessional analysis to find out which of the topics are most written about. This section also presents details of the survey and involves analysed interwiev with the editor of the news portal Valmieras Ziņas. The data obtained from the survey and the interview were compared to identify similarities and differences between the opinions of the audience and the editor. This study revealed that the agenda of the news portal and the expectations of the audience are mostly different but there are also similarities. The topics which are published the most are criminal news, weather forecasts and infromational materials however the audience is more interested in topics related to culture, business and education.
The habits and satisfaction of news portal "Valmieras Ziņas" audience
Keywords: Komunikācijas zinātne; „Valmieras Ziņas”; reģionālais ziņu portāls; auditorijas lietojums un apmierinājums; dienaskārtība; žurnālistika