Stresa pārvarēšanas stratēģijas māsu praksē - Šivare, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma “Stresa pārvarēšanas stratēģijas māsu praksē”. Tēmas aktualitāte pamatojas ar to, ka māsas profesija ir tā, kas katru dienu liek saskarties ar augstu stresa līmeni. Māsas bieži saskaras ar lielu darba slodzi, garām darba stundām, emocionālu spriedzi un augstu atbildības sajūtu, kas liek pieņemt ātrus un precīzus lēmumus. Šie stresa faktori var izraisīt fiziskās un garīgās veselības problēmas un pacientiem sniegtās aprūpes kvalitātes pazemināšanos. Tāpēc ir svarīgi, lai māsām būtu efektīvas stresa pārvarēšanas stratēģijas, kas palīdzētu viņām pārvaldīt stresu. Izmantojot efektīvas stresa pārvarēšanas stratēģijas, māsas var uzlabot savu vispārējo labklājību un nodrošināt labāku aprūpi saviem pacientiem. Darba mērķis : Noteikt stresa pārvarēšanas stratēģijas māsu praksē. Analizējot pētījuma rezultātus tika konstatēts, ka māsu vidū aktuālākās stresa pārvarēšanas stratēģijas ir līdzsvara plānošana starp darbu un atpūtu, kā arī darba plānošanas taktika, kas apstiprina darba autores izvirzīto hipotēzi. Pētījums un tā rezultāti ir praktiski izmantojami māsas profesionālās darbības pilnveidei un stresa pārvarēšanas stratēģiju pielietošanai profesionālajā darbībā. Darba pētījuma daļā veikta anketēšanas ar 80. respondentiem divās X slimnīcās. Darbā tika pielietota kvantitatīvā pētniecības metode – anketēšana. Darbā ir teorētiskā daļa un pētniecības daļa, secinājumi un pielikumi. Pētījuma hipotēze - Biežāk pielietotās stresa pārvarēšanas stratēģijas māsu praksē ir darba plānošana un līdzsvars starp darbu un atpūtu. Atslēgas vārdi: stress, stresa faktori, stresa pārvarēšanas stratēģijas, māsu prakse.

Topic of bachelor's thesis "Stress coping strategies in nursing practice". The topicality of the topic is based on the fact that the profession of nursing is one that makes you face a high level of stress every day. Nurses are often faced with a heavy workload, long working hours, emotional stress and a high sense of responsibility, which forces them to make quick and accurate decisions. These stressors can lead to physical and mental health problems and a decrease in the quality of care provided to patients. Therefore, it is important for nurses to have effective stress management strategies to help them manage stress. By using effective stress management strategies, nurses can improve their overall well-being and provide better care to their patients. The purpose of the work: To determine strategies for coping with stress in nursing practice. Analyzing the results of the study, it was found that the most relevant stress coping strategies among nurses are planning a balance between work and rest, as well as work planning tactics, which confirms the hypothesis put forward by the author of the work. The research and its results are practically usable for the improvement of the nurse's professional activity and the application of stress management strategies in professional activity. In the research part of the work, questionnaires were conducted with 80 respondents in two X hospitals. Quantitative research method - surveying - was used in the work. The work has a theoretical part and a research part, conclusions and appendices. Research hypothesis - The most frequently used stress coping strategies in nursing practice are work planning and balance between work and rest. Key words: stress, stress factors, stress coping strategies, nursing practice.
Stress coping strategies in nursing practice
Keywords: Medicīna; stress; stresa faktori; stresa pārvarēšanas stratēģijas; māsu prakse