Dažādu smēķēšanas veidu izvēles raksturojums Rīgas izglītības iestādēs - Pirogova, Santa (Latvijas Universitāte, 2021)
Par maģistra darba mērķi izvirzījām noskaidrot, kādi ir aktuālie smēķēšanas ieradumi Rīgas izglītības iestādēs. Par maģistra darba uzdevumiem izvirzījām noskaidrot, kādas smēķēšanas metodes izvēlas skolnieki un studenti no 15 gadu vecuma, kā viņi izturas pret esošajiem smēķēšanas ierobežojumiem, kāda ir attieksme pret jaunajām tabakas lietošanas iespējām un kas varētu veicināt šī negatīvā ieraduma atmešanu, lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju kopējo veselības līmeni. Pētījumā noskaidrojām, ka jaunieši uzsāk smēķēšanu 10-20 gadu vecumā, pirmajā smēķēšanas reizē izvēloties cigaretes. Svarīgākie smēķēšanu veicinošie faktori ir problēmas mācībās/studijās, emocionālās problēmas un spriedze. Vairāk nekā puse gadījumos, respondentu ģimenās bija kāds smēķētājs. Lielākā daļa jauniešu ir ieinteresēta smēķēšanas atmešanā un visefektīvākā metode smēķēšanas pārtraukšanai ir apzināti neļaut sev smēķēt. Ārstu narkologu vai psihologa, aptiekā pieejamo recepšu un bezrecepšu medikamentu klāsts jauniešiem nav saistošs. Noskaidrojām, ka dažādos izglītības līmeņos un dažāda dzimuma jaunieši izvēlas atšķirīgas smēķēšanas metodes, bet ir nepieciešami papildus pētījumi, lai saprastu izvēles motīvus.

The goal the Masters work is to find out what are actual smoking habits for students of educational facilities in Riga. The Masters work tasks were to find out witch smoking options are most prevalent for school children and university students aged above 15, what is their opinion on existing smoking restrictions, what smoking options are they using right now, and how to give up this habit to improve health and benefit for Latvian society and public health system. It was discovered that young adults usually start smoking at about 10-20 years old, the first smoking experience was to cigarettes. Most important smoking cause was stress due to studies, emotional problems and emotional tension. More than half respondents answered that they had someone smoking at their household and family. For the most part, respondents are willing to give up this habit. According to this Masters work, the best option to quit smoking is not allowing yourself to smoke. It was found that young adults did not seek for help of addictionist or psychologists and they were not interested in any medication available at Latvian pharmacy register. It was discovered that smoking habits are different due to education level or gender, there is a need for additional research to find out the reasons behind those differences.
Characterization of the choice of different types of smoking in Riga educational institutions
Keywords: Farmācija; smēķēšana; cigaretes; IQOS; e-cigaretes; veips