Kviešu melnplaukas operatīvas diagnostikas spektroskopiskas metodes izstrāde - Lapiņa, Zita (Latvijas Universitāte, 2010)
Es savā darbā meklēju spektroskopisku metodi, ar ko to var operatīvi un nekļūdīgi noteikt melnplaukas klātbūtni vārpās. Lai to izdarītu, tika veikti trīs dažādi eksperimenti, kas uzrādīja atšķirīgus rezultātus. Parādīts, ka iespējams apmācīt elektronisko degunu atšķirt slimus graudus no veseliem. Studējot zinātnisko literatūru, tika atrasti neviennozīmīgi slēdzieni par trimetilamīna klātbūtni melnplaukas sporās. Izmantojot masspektrometru, pierādīts, ka mērījumos izmantotajās tīklotajās melnplaukas sporās trimetilamīna nav. Savukārt, eksperimentos ar UV staru luminiscenci veselie graudi atšķīrās no slimajiem, kuriem luminiscences josla novietota vairāk uz sarkano gaismas viļņu garumu pusi. Darba rezultātā tika secināts, ka operatīvas diagnostikas metodes izstrādei graudu melnplaukas identificēšanai visperspektīvākā ir luminiscences metode.

In this work a specific spectroscopic method was searched that could quickly and uniquely identify the presence of bunt in the ear. Three different experiments were conducted. Results showed that the electronic nose can be trained to distinguish diseased grains from healthy. While studying the scientific literature, different conclusions were found about the presence of trimethylamine in the bunt spores. Masspectrometeric analysis demonstrated that bunt spores are not containing trimethylamine. By contrast the experiment with UV luminescence showed different results of healthy and contaminated grains with the fluorescence band shifted to the red-light wavelength side. Work has revealed to develop a fast-track device for operative diagnosis of the hard wheat bunt by using UV fluorescence method.
Development of spectroscopic method for rapid diagnostic of dwarf bunt in wheat grains
Keywords: Fizika