Valsts valodas prasme kā priekšnoteikums imigrantu integrācijai Baltijas valstīs un Norvēģijā - Motivāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Migrācija jeb iedzīvotāju pārvietošanās nekad nav bijusi tik plaša un daudzveidīga kā mūsdienās un pēdējā pusgadsimta laikā ir radījusi pamatotu satraukumu par tās ietekmi uz nacionālas valsts tradīcijām un pamattautas identitāti savā valstī. Maģistra darba mērķis ir pievērst uzmanību oficiālās valodas prasmei kā priekšnoteikumam veiksmīgai imigrantu integrācijai Baltijas valstīs un Norvēģijā. Baltijas valstīs imigrācijas jautājumi kļuva īpaši aktuāli pirms šī brīža ekonomiskās krīzes, kad vietējie darba devēji piesaistīja ārvalstu darbaspēku, lai nosegtu vietējā darbaspēka deficītu. Ņemot vērā negatīvās demogrāfiskās tendences, ieskaitot plašo darbspējīgo iedzīvotāju emigrāciju, ir pamats apgalvot, ka imigrācijas jautājumi būs nākotnes politisko procesu un lēmumu pieņemšanas augšgalā. Tas savukārt liecina par nepieciešamību par imigrantu integrācijas jautājumiem domāt jau šobrīd. Maģistra darbā apskatīti migrācijas un integrācijas teorētiskie koncepti un analizētas Baltijas valstu un Norvēģijas migrācijas un integrācijas politikas gan vēsturiskajā, gan mūsdienu aspektā. Īpaša uzmanība veltīta Norvēģijas pieredzei integrācijas politikas jautājumos, kas, kā liecina rezultāti, ir īpaši veiksmīga, un piedāvāti risinājumi, kas no tās varētu tikt pārņemti un adaptēti. Galvenās atziņas, kas radušās maģistra darba izstrādes gaitā ir saistītas ar nepieciešamību valstiskā mērogā apzināties, cik būtiski ir veicināt sabiedrības integrāciju imigrācijas kontekstā uz kopīgu vērtību bāzes, un Baltijas valstu gadījumā, tā ir nepieciešamība prast un lietot oficiālo valodu, tādējādi nodrošinot gan personisko labklājību, gan iekļaušanos sabiedriskajā dzīvē. Atslēgvārdi: imigrācijas politika; imigranti; oficiālās valodas prasme; integrācijas politika

Although throughout the global history people have moved from place to place this movement of people or migration of people has never been so extensive and diverse as it is currently. In the last half century rapidly increasing international migration has created well-grounded concerns about the traditions of a national country and about the identity of titular nation in its country, thus posing a new challenge for the social integration policies. Due to the recent economic development Baltic States experienced labour immigration flows related to replacing the local labour deficit; even though the current economic situation is not favourable for immigrants with the recovery of economics and taking into account also the unfavourable demographic indicators new immigration flows are expected. Realizing it, especially with regard to the potential influence of the immigration on social integration processes the aim of this master’s thesis is to analyze and to examine the role of the official language skills of immigrants in the migration and integration policies of the Baltic States and Norway as language factor plays very significant role in shaping the integration policies. The thesis is divided into two main parts: theoretical framework of migration and integration concepts, involving the review and analysis of academic literature and the situation analysis which includes the analyzing and evaluation of historical migration and integration processes that have shaped the current processes and policies; and the recommendations for further policy development. Main conclusions embrace the recognition that successful social integration of immigrants can occur on the basis of respect of national values of the host country which in case of the Baltic States is the respect towards the official language and is expressed by acquiring and using it in communication. Keywords: immigration policy; immigrants; official language skills; integration policy
Official Language Skills as the Prerequisite for Integration of Immigrants: Case of Baltic States and Norway
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas