Covid-19 ietekme uz ekonomisko nabadzību Subsahāras Āfrikas reģionā - Kovaļova, Anželika Daniela (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Covid-19 ietekme uz ekonomisko nabadzību Subsahāras Āfrikas reģionā”. Darbā aprakstīta nabadzības problēma Subsahāras Āfrikas reģionā pirms Covid-19 pandēmijas un tās laikā. Lielāks uzsvars tika likts uz absolūtās nabadzības rādītājiem, ko veicināja Covid-19 pandēmija, un to ietekmi uz ekonomiku. Darba ietvaros tika analizēta korelācija starp Covid-19 mirstības rādītājiem un nabadzības līmeni trijās Subsahāras Āfrikas valstīs ar dažādām ekonomikām, lai spētu izvērtēt un noteikt, vai augstāks nabadzības līmenis veicina vairāk Covid-19 nāves gadījumu un pretēji. Analīze norāda uz to, ka 2 no 3 gadījumiem, līdz ar viena rādītāja pieaugumu, palielinās arī otrs. Darba autore secināja, ka pastāv informācijas trūkums, pēc kura nevar noteikt, vai pieejamie dati par Covid-19 slimībām un mirstībām ir patiesi. Taču, var secināt, ka Covid-19 pandēmija ir būtiski pastiprinājusi negatīvo ietekmi uz nabadzības līmeni un nabadzīgākās valstis cieš no Covid-19 sekām vislielākā mērā. Atslēgas vārdi: Covid-19, nabadzības līmenis, absolūtā nabadzība, Subsahāras Āfrika.

The topic of the bachelor's thesis is "The Impact of Covid-19 on Economic Poverty in Sub-Saharan Africa". The paper describes the problem of poverty in sub-Saharan Africa before and during the Covid-19 pandemic. Greater emphasis was placed on the absolute poverty rates contributed by the Covid-19 pandemic and their impact on the economy. The paper analyzed the correlation between Covid-19 mortality rates and poverty rates in three sub-Saharan African countries with different economies in order to assess and determine whether higher poverty rates contribute to more Covid-19 deaths and vice versa. The analysis shows that in 2 out of 3 cases, with the increase of one indicator, the other also increases. The author concluded that there is a lack of information that does not allow to determine whether the available data on Covid-19 diseases and mortality are true. However, it can be concluded that the Covid-19 pandemic has significantly intesified the negative impact on poverty levels and that the poorest countries are suffering the most from the effects of Covid-19. Keywords: Covid-19, poverty rate, absolute poverty, sub-Saharan Africa
The impact of Covid-19 on economic poverty in Subsaharas Africa
Keywords: Ekonomika; Covid-19; nabadzības līmenis; absolūtā nabadzība; Subsahāras Āfrika