Jauno pedagogu piesaistes stratēģijas X izglītības iestādē - Dauginoviča, Paula (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba temats – “Jauno pedagogu piesaistes stratēģijas X izglītības iestādē”. Maģistra darba autore ir Paula Dauginoviča. OECD TALIS 2018 rezultāti liecina, ka Latvijā pedagoģijas nozarē varam lepoties ar ļoti pieredzējušiem skolotājiem (OECD, 2019), taču ir manāms jauno pedagogu iztrūkums. Skolotāju vidējais vecums Latvijā ir 48 gadi, un 51% skolotāju ir vecumā no 50 gadiem. Maģistra darbā galvenā uzmanība tiks vērsta uz jauno pedagogu piesaistes jautājumu X vidusskolā, jo šajā izglītības iestādē vidējais pedagogu vecums ir 56 gadi, kas liecina par jauno pedagogu trūkumu. Darba mērķis ir izpētīt, kādas stratēģijas izmanto X izglītības iestādes vadītājs, lai piesaistītu jaunos pedagogus un izstrādāt iespējamos ieteikumus jauno pedagogu piesaistei izglītības iestādē. Teorētiski analizēts cilvēkresursu jēdziens, jauno pedagogu raksturojums un adaptācijas termina skaidrojums, cilvēkresursu stratēģijas skaidrojums un lojalitātes jēdziena skaidrojums. Empīriskajā daļā veiktas intervijas ar X izglītības iestādes trīs jaunajiem pedagogiem un X izglītības iestādes vadītāju, kā arī izstrādāti ieteikumi jauno pedagogu piesaistei X izglītības iestādē. Atslēgvārdi: cilvēkresursi, jaunais pedagogs, adaptācija, pedagogu piesaistes stratēģijas, lojalitāte darba vietai.

The theme of Master’s Paper is “Strategies for recruiting young educators in X educational institution”. The author of the Master’s Paper is Paula Dauginoviča. The results of OECD TALIS 2018 show that Latvia can be proud of having very experienced educators in the field of pedagogy (OECD, 2019). However, there is a lack of new educators. The average age of educators in Latvia is 48, and 51% of educators is of age 50 and above. This Master’s Paper will focus mainly on the issue of recruiting young educators in X Secondary School due to the fact that the average age in this educational institution is 56 which to a certain extent indicates the lack of young educators there. The aim of the Paper is to research strategies used by the head of administration of X educational institution in order to recruit young educators and to develop possible suggestions for recruiting young educators in this educational institution. The analysis of the term of human resources was performed along with giving explanation of characteristics of young educators and the definition of adaptation, human resources strategies and the definition of loyalty. The empirical part consists of interviews conducted with three young educators of X educational institution and the head of administration of the same institution, in addition suggestions were developed for recruiting young educators in X educational institution. Keywords: human resources, young educator, adaptation, strategies for recruiting educators, loyalty to the workplace.
Strategies for Recruiting Young Educators in X Educational Institution
Keywords: Izglītības vadība; cilvēkresursi; jaunais pedagogs; adaptācija; pedagogu piesaistes stratēģijas; lojalitāte darbavietai