Korejiešu tradicionālais apģērbs "hanboks" Džosonas dinastijā un 21.gadsimtā - Brakše, Annija Antuanete (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Korejiešu tradicionālais apģērbs “hanboks” Džosonas dinastijā un 21.gadsimtā”. Hanboks ir viens no Korejas kultūras elementiem, kas ir pastāvējis jau kopš seniem laikiem, bet mūsdienās to var novērot ļoti reti. Šī iemesla dēļ šajā darbā tiek aplūkots Džosonas dinastijas hanboks, kā arī kā tas tiek izmantots un modernizēts mūsdienās. It īpaši tas attīstījās Džosonas dinastijā, to bieži tāpēc arī dēvē vēl joprojām par “hanboka dinastiju”. Džosonas dinastijā hanboks bija sastopams visdažādākajos veidolos, jo bija dažādas sabiedrības kārtas, katrai no tām bija citādāks hanboks. Kad Džosonas dinastija sabruka, Korejā ienāca jaunas kultūras, tajā skaitā arī apģērbs. Hanboks, ko korejieši vilka ikdienā, nomainījās no tradicionālā apģērba uz rietumnieciska stila drēbēm. Korejā jau vismaz gadsimtu tiek ikdienā vilktas rietumnieciska stila drēbes, lai gan hanboku var dažreiz novērot tradicionāla stila kāzās, tas ar vien vairāk izzūd no korejiešu dzīves. Darbs ir sadalīts trīs daļās. Katrā daļā ir 2-3 nodaļas. Pirmajā daļā tiek aprakstīts hanboka dizains un sastāvdaļas, tajā skaitā ieskaitot dažādas rotas un frizūras. Otrajā daļā tiek sīkāk izskatīts dažādu klašu hanboks Džosonas dinastijā. Darba gaitā tika secināts, ka Džosonas dinastijā ļoti strikti tika ievērota ģērbšanās kultūra. Cilvēki statusu izrādīja caur drēbēm un frizūrām, it īpaši tika nošķirta karaliskā ģimene un sabiedrības kārtas, kas bija zemākas par to. Trešajā daļā tika pētīts mūsdienu hanboks un tā pielietojums. Darbā tika secināts, ka hanboka lietošana ir pamatīgi samazinājusies un mūsdienās tā izskatā ir redzamas ievērojamas atšķirības salīdzinot ar Džosonas dinastiju. Džosonas dinastijā tas tika lietots kā ikdienas apģērbs, kamēr 21. gadsimtā tas ir tikai palicis kā tradicionālais apģērbs, ko dažreiz velk kāzās vai citos pasākumos. Darba garums ir 51 lapaspuses.

The topic of this bachelor’s thesis is “Korean Traditional Clothing "Hanbok" in Joseon Dynasty and 21st Century”. Hanbok is one of Korea’s cultural elements, that has existed since ancient times but nowadays we can rarely see it. Because of this reason the emphasis in this paper is on Joseon dynasty hanbok, also it’s usage and modernization in 21st century. It especially developed in Joseon dynasty, that’s why it is often called “hanbok dynasty”. In Joseon dynasty hanbok can be seen in many kinds because there was various social classes, each of them had different hanbok. When Joseon dynasty ended many new cultures came in Korea, including new clothes style. Hanbok that was worn by koreans in their everyday life changed from traditional clothing to westerner type of clothes. Western-style clothes have been worn in Korea for at least a century, altough hanbok can be seen in traditional style weddings, it gradually dissapears from Korean lives. The thesis has three main parts. Each part has 2-3 chapters. The first part describes hanbok design and parts of it, including accessories and hairstyles. In the second part hanbok for different social classes in Joseon dynasty is described in more detail. During the process of research for this thesis, it was determined that in Joseon dynasty there was a really strictly established clothing culture. People showed their social status through clothes and hairstyles, especially were divided royal family and classes that were lower than them. In the third part research was done on today’s hanbok and it’s usage. It was concluded that hanbok’s usage has substantially decreased and there are significant differences in its appearance compared to Joseon dynasty. In Joseon dynasty hanbok was used as everyday clothes, while in 21st century it is only seen as traditional clothing which is sometimes wore in weddings or other events. This thesis consists of 51 pages.
Korean Traditional Clothing "Hanbok" in Joseon Dynasty and 21st Century
Keywords: Āzijas studijas; hanboks; tradicionālais apģērbs; Koreja; Džosonas dinastija