Pašnoteikšanās tiesību izmantošanas problemātika: Kurdu gadījuma analīze - Lezdiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir nosaukts - “Pašnoteikšanās tiesību izmantošanas problemātika: Kurdu gadījuma analīze”. Šī darba uzdevums ir analizēt kurdu nācijas iespējas izmantot pašnoteikšanās tiesības, ņemot vērā viņu unikālo ģeogrāfisko stāvokli. Šī darba ietvaros autore centīsies noskaidrot to, vai kurdu nācija ir gana homogēna, lai spētu izvirzīt prasību par iespējamu Kurdistānas valsts izveidi tās iedomātajās robežās. Lai to noskaidrotu tiks izmantoti starptautiskie likumi un normas. Rezultātā tiks secināts tas, ka, lai gan kurdu etniskā identitāte ir spēcīga, tomēr šī nācija ir pārlieku sadrumstalota, lai pretendētu uz savas valsts iegūšanu kā vienota nācija.

The title of this work is- “The problem of the use of rights of self-determination: the analysis of Kurdish case”. Its aim is to analyze the Kurdish community and its ability to use their rights of self-determination, taking into an account their unique geographical location. In this paper the author will try to find out if Kurdish nation is homogenous enough to build a united Kurdish nation in the territory, where it’s imagined borders. To find that out author will use international norms and laws. As a result this thesis will conclude that Kurdish nation is too fragmented to claim their state as a homogenous nation.
The problem of the use of rights of self-determination: the analysis of kurdish case
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); teritoriālā integritāte; pašnoteikšanās tiesības; kurdi; Kurdistāna; secesija