Svarīgāko klīnisko faktoru ietekme uz pacientu ārstēšanas rezultātu pie spontānām intracerebrālām hematomām - Arājuma, Zanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Spontānas intracerebrālas hematomas sastāda 15% no visiem insultiem pieaugušo vecumā, bet šīs pataloģijas letalitāte pirmā mēneša laikā atbilst 40%. Pēdējās vadlīnijas (2015. gada) saglabājas daudz neskaidru jautājumu par optimālo terapiju, izvēles taktiku intracerebrālas hematomas ārstēšanā. Pētījuma mērķis: uzlabot pacientu stāvokļa novērtēšanu un attiecīgās ārstēšanas pielāgošanu pacientiem. Pētījuma rezultāti: Funkcionālais iznākums korelē ar GKS(r=0,5), spontānas intracerebrālas hematomas tilpumu (r=0,4) un smadzeņu viduslīnijas dislokācija (r=0,3). Spontānas intracerebrālas hematomas tilpums (p<0,0001), smadzeņu viduslīnijas dislokācija (p<0,0001), intraventrikulārās hemorāģijas esamība (p=0,0001), nelabvēlīgo iznākumu grupa ir lielāks kā labvēlīgo iznākumu grupā. Sistoliskais spiediens (p<0,04), un GKS (p<0,0001), ir augstāka labvēlīgo iznākumu grupā. Rekomendācijas: Ilgāku osmodiurētiķu lietošanu, sakarā ar funkcionālā iznākuma korelāciju ar intracerebrālas hematomas tilpumu. Biežāk pielietot intraventrikulāras drenāžas intraventrikulāras hemorāģijas gadījumā.

Spontaneous intracerebral hematomas are 15 % from all strokes in grownup age. Mortality for this disease are 40 % in first month. Last guidelines (year of 2015) still do not have optimal therapy for these patients. Aim for the study: to improve the assessment of patient’s condition and adaptation of the treatment to the patient. Results: The functional outcome correlates with the GKS (r = 0.5), spontaneous intracerebral hematoma volume (r = 0.4) and the median line dislocation (r = 0.3). Spontaneous intracerebral hematoma volume (p <0.0001), medial line dislocation (p <0.0001), presence of intraventricular hemorrhage (p = 0.0001), group of lethal cases is higher than in the group of good outcomes. The systolic pressure (p <0.04) and GKS (p <0.0001) are higher in the good outcome group. Recommendations: Longer use of osmodiuretics due to the correlation of the functional outcome with the intracerebral hematoma volume. It should be more common to use intraventricular drainage for intraventricular hemorrhage.
Effect of the most important clinical factors on the result of treatment of patients with spontaneous intracerebral hematoma
Keywords: Medicīna; intracerebrāla hematoma; 30 dienu letalitāte; arteriālais asinsspiediens; Glāzgova komas skala; modificētā Rankina skala