Lumbālās diska trūces konservatīvās un mikroķirurģiskās ārstēšanas agrīnu rezultātu salīdzināšana un izvērtēšana - Pugačs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba aktualitāte: Mugurkaula jostas daļas diska trūce ir viena no visizplatītākajām deģeneratīvām mugurkaula slimībām, kas skar 2% līdz 3% populācijas. Apmēram, 20% gadījumos muguras sāpes rada darba nespēju, kas ietekmē valsts ekonomisko stāvokli. Pēdējo 30 gadu laikā daudzi tehniskie uzlabojumi ir samazinājuši operatīvo traumu skaitu, tādējādi samazinot pēcoperācijas sāpes un uzturēšanos laiku slimnīcā, vienlaikus uzlabojot klīniskos iznākumus. Darba mērķis: ir izvērtēt mikroķirurģiskās un konservatīvās terapijas agrīnus rezultātus, laika posmā līdz 3 mēnešiem, pacientiem ar mugurkaula jostas daļas diska trūcēm ar radikulopātiju. Pētījuma rezultāti tiks izmantoti, lai salīdzinātu pacientu veselības pašvērtējumu un saņemtās terapijas efektivitāti. Metodes un materiāli: Šajā prospektīvajā pētījumā piedalījās 14 pacientu ar mugurkaula jostas daļas diska trūcēm, kuri sākotnēji tika ārstēti konservatīvi, un tad tika operēti. Datu statistiskās analīzes mērķis bija novērtēt pirms un pēc operācijas rezultātus, izmantojot „VAS” sāpju, „ODI” nespējas un „MRC” muskuļu spēka skalu, pacientiem ar mugurkaula jostas daļas diska trūcēm pēc terapijas saņemšanas, atkarībā no pacienta dzimuma, vecuma, svara, blakusslimībām un slimības ilguma. Rezultāti: Pacientu vidējais vecums bija 48.6±18.0 gadi, 6 vīrieši, 8 sievietes. L3-L4 segmenta diska trūces incidence bija 14.2%, L4-L5 incidence bija 35.7%, savukārt L5-S1 incidence bija 50%. 64.2% pacientu slimības ilgums bija līdz 12 mēnešiem, savukārt 35.7% pacientiem vairāk nekā 12 mēneši. Pēc MDE „VAS” uzlabojums vidēji par 4.9±0.4 ballēm. Vidējais pēcoperācijas iznākums pēc MRC muskuļa spēka atjaunošanās skalas 78.5% gadījumos bija 5 pakāpe, un 4 pakāpe 21.5% gadījumos (p>0.05). Vidējais pēcoperācijas iznākums pēc ODI nespējas skalas bija minimāla nespēja 85.7% gadījumos un mērena nespēja 14.3% gadījumos. (p>0.05). Secinājumi: 1) MDE ir ļoti efektīva ārstēšanas metode ar mazu komplikāciju risku īstermiņā. 2) Vislielākā starpskriemeļu diska trūces incidence ir L4-L5 un L5-S1 līmenī. 3) Pētījuma rezultāti atbilst, salīdzinot tos ar līdzīgiem pasaules pētījumiem.

The importance of the work: The lumbar spine disc hernia is one of the most common degenerative spinal diseases affecting 2% to 3% of the population. In approximately 20% of cases, back pain causes a work failure that affects the country's economic situation. Over the past 30 years, many technical improvements have reduced the number of operational injuries, thereby reducing post-operative pain and staying time in hospital while improving clinical outcomes. Purpose of research: is to evaluate early results of microsurgical and conservative therapy, in the period up to 3 months, in patients with lumbar disc herniation with radiculopathy. The results of the study will be used to compare the self-assessment of patients health and the effectiveness of treatment received. Materials and methods: This prospective study involved 15 patients with spinal belt-part disc hernias who were initially treated conservatively and then were surgery. The purpose of the data statistical analysis was to assess the pre - and post-operative results using the “VAS” pain, “ODI” disability and “MRC” muscle strength scale, in patients with spinal belt part disc hernias after receiving therapy, depending on the patient's sex, age, weight, compositional and disease duration. Results: The average age of patients was 48.6 ± 18.0 years, 6 men, 8 women. The incidence of the L3-L4 segment disc hernia was 14.2%, the incidence of L4-L5 was 35.7%, while the incidence of L5-S1 was 50%. In 64.2% of patients, the duration of the disease was up to 12 months, while 35.7% of patients over 12 months. After the MDE the improvement in “VAS”, scale was average 4.9 ± 0.4 points. Average post-operative outcome following the recovery of the muscle strength using MRC scale was 5 grade in 78.5%, and 4 grade in 21.5% (p > 0.05). The average post-operative outcome comparing to ODI incapacity scale was a minimal inability of 85.7% and a moderate inability of 14.3%. (p > 0.05). Conclusions: 1) MDE is a very effective treatment method in the short term. 2) The largest intervertebral disc hernia incidence is at L4-L5 and L5-S1 levels. 3) In this study MDE treatment results are similar compared to other worldwide studies.
Lumbar disc herniation conservative and microsurgical treatment comparison and evaluation
Keywords: Medicīna; jostas daļas diska trūce; radikulopātija; mikroķirurģiska terapija; konservatīva terapija; funkcionāli un sensori traucējumi