5-6 gadus vecu bērnu intereses par sportu veicināšana pirmsskolā - Čursina, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis: teorētiski pamatot un praktiski pētīt 5-6 gadīgu bērnu intereses par sportu veicināšanas iespējas pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Pētījuma jautājums: kādus paņēmienus izmantot pedagoģiskajā procesā, lai veicinātu 5-6 gadīgu bērnu interesi par sportu? Pētījuma metodes: •teorētiskās: literatūras analīze, •empīriskā: pedagoģiskā novērošana, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, skolotāju aptauja, •pētījuma datu apstrāde un analīze. Pētījuma bāze: Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “X”, 24 5-6 gadīgi bērni. Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā tika analizēts veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomas saturs, kā arī apskatīts 5–6 gadus vecu bērnu attīstības raksturojums un pedagoģiskie paņēmieni, kas veicina pirmsskolēnu interesi par sportu. Savukārt empīriskajā daļā tika veikts pētījums, kura ietvaros organizēta skolotāju aptauja par fizisko aktivitāšu integrēšanas praksi pirmsskolas izglītības procesā un bērnu interesi par sportu. Turklāt tika veikti sistemātiski pedagoģiskie novērojumi, kā arī izstrādāta un īstenota izmēģinājuma darbība, kuras mērķis bija veicināt bērnu interesi un līdzdalību sportiskajās aktivitātēs. Interesi par sportu 5-6 gadu vecuma var veicināt izmantojot dažādus paņēmienus, kā iekļaujot rotaļas, radošus un vecumam atbilstošus uzdevumus. Pedagoga pozitīva attieksme, iedrošinājums un bērna spēju respektēšana ir nozīmīgi faktori, kas veido bērnos pašpārliecinātību, prieku un interesi par sportu. Būtiska ir arī dažādība nodarbībās – tematiskās dienas, sporta svētki un brīvā kustību vide rosina bērnu radošumu, izziņu un interesi iesaistīties. Rūpīgi veidota vide un pedagoģiska pieeja, kas ietver atgriezenisko saiti un bērna viedokļa uzklausīšanu, veicina pozitīvu attieksmi pret sportu un sekmē bērna vispusīgu attīstību. Darbs sastāv no 41 lpp., tajā iekļauti 11 attēli un 4 tabulas, darbā izmantoti 43 literatūras avoti.

Research Aim: To theoretically substantiate and practically explore the possibilities of promoting interest in sports among 5–6-year-old children within the preschool educational process. Research Question: What methods can be used in the pedagogical process to promote interest in sports among 5–6-year-old children? Research Methods: •Theoretical: Literature analysis •Empirical: Pedagogical observation, pedagogical trial activities, teacher survey •Data Processing and Analysis Research Base: Riga Preschool Educational Institution “X”, 24 children aged 5–6. In the theoretical part of the qualification paper, the content of the health and physical activity learning area was analyzed, along with a review of the developmental characteristics of 5–6-year-old children and pedagogical techniques that promote preschoolers' interest in sports. In the empirical part, a study was conducted that included a teacher survey on the integration of physical activities in preschool and children's interest in sports. Additionally, systematic pedagogical observations were carried out, and a trial activity was developed and implemented to enhance children’s interest and engagement in sports-related activities. Interest in sports among 5–6-year-old children can be fostered through various methods, including the integration of play, creative and age-appropriate tasks. The teacher’s positive attitude, encouragement, and respect for each child's abilities are key factors in building children’s self-confidence, joy, and interest in sports. Variety in activities is also essential—themed days, sports celebrations, and a free movement environment stimulate children’s creativity, curiosity, and motivation to participate. A carefully structured environment and a pedagogical approach that includes feedback and listening to the child’s opinion help promote a positive attitude toward sports and support the child’s holistic development. The paper consists of 41 pages, includes 11 images and 4 tables, and references 43 sources. Keywords: interest, physical activity, sports, preschool, Phase 3.
Promoting interest in sports for 5-6 year old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; interese; fiziskās aktivitātes; sports; pirmsskola; 3.posms