Atšķirīgā izpratne par prieku Pulcētāja un "Jēzus Sīraka" grāmatās - Letkovska, Ilona (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba nosaukums: Atšķirīgā izpratne par prieku Pulcētāja un „Jēzus Sīraka” grāmatās. Darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt dažādu antīkā jūdaisma virzienu pārstāvju – Pulcētāja un Jēzus Sīraka ieskatus par prieku. Darba tēze: Jēzus Sīraks kā klasiskās jūdu gudrības tradīcijas turpinātājs aizstāvas pret Pulcētāja hellēnizēto mācību par prieku. Darba struktūra: pirmajā nodaļā tiks pētīts vēsturiskais konteksts, kurā tapa grāmatas „Pulcētājs” un „Jēzus Sīraks”, otrajā un trešajā nodaļā tiks pētīta grāmatu „Pulcētājs” un „Jēzus Sīraks” kompozīcija, struktūra un panti par prieku, ceturtajā nodaļā tiks veikts salīdzinājums. Atslēgas vārdi: prieks, gudrība, Likums, bagātība.

Title: Different perception of happiness in Preacher and Jesus son of Sirach books. The aim to study and compare two points of view on happiness from two ancient representatives of Judaism: Preacher and Jesus son of Sirach Thesis: carrier of classic Judaic wisdom Jesus son of Sirach stand up for Preacher' hellenized teaching about happiness. Structure: first section is set aside for the historical context behind creation of Preacher and Jesus son of Sirach books, second and third section are dedicated to their composition, structure and parts about happiness, fourth part contains a comparison between the two. Key words: happiness, wisdom, law, riches.
Different perception of happiness in Preacher and Jesus son of Sirach books
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne