Zīmolu "Dāvanu Serviss" un "Lieliska dāvana" sociālo mediju komunikācijas novērtējums - Žilinska, Diāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Zīmolu “Dāvanu Serviss” un “Lieliska dāvana” sociālo mediju komunikācijas novērtējums” mērķis ir noskaidrot, kāda ir minēto zīmolu komunikācija sociālajos medijos un to, kā šo komunikāciju vērtē zīmola esošie un potenciālie klienti jeb auditorija. Darba teorētiskajā daļā skaidrots, kas ir zīmols, tā vizuālā identitāte un personība, kā arī zīmola komunikācija sociālajos medijos. Atsevišķa nodaļa veltīta teorijai par zīmola mārketinga komunikāciju, influenceru mārketinga nozīmi zīmola komunikācijā un sadarbību veidošanu ar influenceriem. Teorijas daļā apskatīta arī patērētāju uzvedība – lojalitāte, uzticēšanās zīmolam un apmierinātība ar to. Darbā izmantotas trīs pētniecības metodes: ar kvantitatīvo kontentanalīzi analizēta abu zīmolu komunikācija Instagram un Faceboook, ar intervijām noskaidrota zīmolu komunikācijas stratēģija, bet ar anketēšanu metodi iegūts abu zīmolu sociālo mediju kontu sekotāju viedoklis par to. Pētījumā iegūtie dati liecina, ka abu zīmolu komunikācija sociālajos medijos ir līdzīga un vērtējama kā aktuāla, draudzīga un regulāra. Auditorija “Lieliska dāvana” komunikāciju vērtē kā regulārāku. Lai gan abu zīmolu sociālo mediju komunikācija tiek vērtēta pozitīvi, auditorija ar to ir apmierināta, pret zīmoliem izjūtot arī lojalitāti un uzticēšanos, abu zīmolu gadījumā novērojama zema auditorijas mijiedarbošanās ar publicēto saturu. Atslēgvārdi: zīmols, “Dāvanu Serviss”, “Lieliska dāvana”, komunikācija, sociālie mediji

The aim of the bachelor's thesis “Social Media Communication Assessment of Brands “Dāvanu Serviss” and “Lieliska dāvana” is to find out the communication of these brands on social media and how this communication is assessed by the existing and potential customers of the brand. The theoretical part of the work explains what the brand is, what is its visual identity and personality, and brand communication on social media. A separate chapter is devoted to the theory of brand marketing communication, the importance of influencer marketing in brand communication and the development of collaboration with influencers. The theory also looks at consumer behaviour – loyalty, brand trust and satisfaction. Three research methods have been used: a quantitative content analysis to analyse both brands’ communication on social Instagram and Facebook. Interviews were needed to clarify brands’ communication strategy. The anketting method was used to find out both brands' social media followers' opinion of both brands' social media communication. The resulting data shows that both brands’ communication on social media is similar and valued as up-to-date, friendly, and regular. The audience describes “Lieliska dāvana” communication as more regular. Although both brands’ social media communication is viewed positively, the audience is satisfied with it and feels loyalty and trust in brands, there is still a low audience interaction with brands’ published content. Keywords: brand, “Dāvanu Serviss”, “Lieliska dāvana”, communication, social media
Social Media Communication Assessment of Brands "Dāvanu Serviss" and "Lieliska dāvana"
Keywords: Komunikācijas zinātne; zīmols; Dāvanu Serviss; Lieliska dāvana; komunikācija; sociālie mediji