Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas probllemātika.Pierādīšanas nastas pārlikšana - Undalova, Olga (Latvijas Universitāte, 2020)
Pēdējos gados Latvijas krimināltiesiskajos regulējumos notiek normu sakārtošana saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas noziegumu pierādīšanas atvieglošanu. Darba mērķis bija izpētīt ar šiem grozījumiem saistītos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas problemjautājumus un pierādīšanas nastas pārlikšanas uz apsūdzēto sekām. Darbā veiks ieskats noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas attīstības vēsturē, veikta noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas nozieguma analīze, izzinātas problēmas naudas atmazgāšanas pierādīšanā, analizēta noziedzīgi iegūtas mantas fakta legālas prezumpcijas iespējamā ietekme uz citiem kriminālprocesā nostiprinātajiem principiem. Darbā rezultātā veikti secinājumi ir apkopoti kopsavilkumā.

Recently in the Latvian criminal legislation hase been made several law amendments with regard to facilitate the proving of money laundering offenses. The aim of this research was to investigate the outstanding issues of proof of money laundering offenses related to these amendments and the consequences of reversal of the burden of proof on the accused. The research deals with legislative review of international and national regulations related to anti-money laundering, shows the analysis of money laundering offence und investigation problems of proving this offence, analyses the possible impact of the legal presumption of the proceeds of crime on other principles established in criminal proceedings. The conclusions of this research are summarized in the end of this paper.
The money laundering proving’s problems. The reversal of the burden of proof.
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana; predikatīvais noziegums; pierādīšanas nasta; apsūdzošs pierādījums; nevainīguma prezumpcija