Atšķirības asu izjūtu meklēšanā starp nesmēķējošajiem pieaugušajiem un pieaugušajiem ar smēķēšanas atkarību. - Frolova, Dana (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības asu izjūtu meklēšanā starp nesmēķējošiem pieaugušajiem, pieaugušajiem, kas ir atmetuši smēķēšanu, un smēķējošiem pieaugušajiem. Papildus tika pētīts, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp viegli, vidēji un smagi atkarīgajiem smēķētājiem, kā arī tika pētītas dzimumatšķirības. Pētījumā piedalījās 105 studenti, no kuriem 35 bija nesmēķētāji, 35 – smēķēšanu atmetušie, 35 - smēķētāji. No 35 smēķējošajiem respondentiem 11 bija viegli atkarīgi, 12 – vidēji atkarīgi un 12 smagi atkarīgi smēķētāji. Starp 105 respondentiem bija 54 vīrieši un 51 sieviete. Respondentiem tika lūgts aizpildīt 2 anketas – 1) Fagerstroma nikotīna atkarības aptauja, 2) Cukermana asu izjūtu meklēšanas skala. Datu apstrādei tika izmantota SPSS programma. Rezultāti uzrādīja, ka statistiski nozīmīgas atšķirības asu izjūtu meklēšanā pastāv gan starp nesmēķētājiem un smēķētājiem, gan starp viegli, vidēji un smagi atkarīgajiem smēķētājiem, gan starp vīriešiem un sievietēm. Tātad, augstāki asu izjūtu meklēšanas rādītāji ir: smēķētājiem, smagi atkarīgajiem smēķētājiem, vīriešiem. Atslēgas vārdi: smēķēšana, atkarība, asu izjūtu meklēšana, dzimums

The aim of the current study was to discover whether thera are differences in sensation seeking between non-smoking adults, adults, who have quitted smoking and adults with smoking addiction. In addition, it was discovered whether there are differences between smokers with low, medium and high level of smoking addiction, and whether there are sex diferences in sensation seeking. In the research participated 105 students aged 18-30. 35 of them were non-smokers, 35 – quitters, 35 – smokers. 11 of 35 smokers were those of low level of smoking addiction, 12 – of medium level, 12 – of high level. On the whole there were 54 male and 51 female participants. Students were asked to fill in 2 forms: 1) Fagerstrom Test for Nicotine Dependence, 2) Sensation seeking scale form V. For data analyse was used SPPS programm. The results showed that there are statistically significant diferences in sensation seeking between non-smokers and smokers, between those of low, medium and high level of smoking addiction, and between male and female adults. It means that smokers, heavy addicted smokers and males score higher in sensation seeking. Key words: smoking, addiction, sensation seeking, gender
Differences in sensation seeking between non-smoking adults and adults with smoking addiction.
Keywords: Psiholoģija