Gludenās čūskas Coronella austriaca un citu rāpuļu sugu izplatība un apdzīvotie biotopi Ķemeru Nacionālā parka Slokas un Vecajā purvos - Nikolajeva, Larisa (Latvijas Universitāte, 2013)
Latvijā īpaši aizsargājama gludenā čūska līdz šim ir maz pētīta. Šī pētījuma mērķi bija izpētīt gludenās čūskas un tās barības objektu - citu rāpuļu sastopamību, izplatību, biotopus un to pārklāšanos Slokas un Vecajā purvos. Visbiežāk šeit sastopama ir trauslā glodene, visretāk - parastā odze, bet gludenā čūska, parastais zalktis un pļavas ķirzaka - vidēji bieži. Gludenā čūska apdzīvo teritorijas centrālo daļu, zalktis - dažādas vietas pie ūdenstilpnēm, bet pārējie izplātīti vienmērīgi. Gludenā čūska apdzīvo ekotopus un biotopus agrā sukcesijas stadijā, odze - traucētus kūdreņus, zalktis biežāk novērots netraucētos mežos, pļavas ķirzaka - mežos un mežmalās, bet glodene - ceļmalās joslās un kūdreņos. Gludenās čūskas apdzīvotie biotopi pilnīgi pārklājas ar trauslās glodenes biotopiem, kura šeit varētu būt svarīgākais čūskas barības objekts.

In Latvia specially protected smooth snake is poorly studied. Goals were to investigate the smooth snake's and it's feeding objects - other reptile distribution, abundance, biotopes and their overlapping in Slokas and Vecais bogs. The most common species is slow worm, less the smooth snake, grass snake and common lizard, but the rarest is common viper. The smooth snake inhabits central part of the territory, the grass snake - parts near water bodies, but others are distributed evenly. The first mostly inhabits ecotopes and overgrowing biotopes, the second - undisturbed forests, viper - forests cuttings, the slow worm - road embankment biotopes and drained forests, but the common lizard - forests and forest verges. The smooth snake's biotopes clearly overlap with the slow worm's biotopes, which here may be a major feeding object.
Smooth snake’s Coronella austriaca and other reptile’s species distribution and habitats in Slokas and Vecais bogs, Kemeri National park, Latvia
Keywords: Bioloģija