Latvijas un Korejas sadarbības veidi mākslas un kultūras jomās - Salmiņš, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba nosaukums ir “Latvijas un Korejas sadarbības veidi kultūras un mākslas jomās, Darba mērķi ir izpētīt iespējas ciešākai diplomātiskai sadarbībai ar Dienvidkoreju, kultūras un mākslas jomās. Analizēt paveikto abu valstu kultūras un mākslas jomās veiktās popularizēšanas metodes un rezultātus. Saprast kādēļ, neskatoties uz pēdējo gadu strauji augušo Latvijas un Dienvidkorejas diplomātisko un ekonomisko attiecību uzlabošanos, Korejas kultūra un māksla mūsu sabiedrībā paliek plaši neizzināta. Kā arī iemeslus tam, kāpēc mūsu valsts popularizēšana Korejā nav sasniegusi mums vēlamos rezultātus. Šobrīd mēs dzīvojam interesantā laikā. Visā pasaulē notiek globalizācijas procesi, aizvien vairāk sabiedrību kļūst multikulturālas un plaši pieejamie elektroniskie informācijas līdzekļi mums sniedz iespējas būt informētiem par procesiem kas norisinās ikkatrā kultūrā. Abu valstu sadraudzības programmas ir viena no iespējām uzzināt vairāk par citu kultūru, valodu un iegūt jaunas draudzīgas attiecības, kas, bez daudziem pozitīviem aspektiem, stiprina demokrātiskos principus un pat ekonomisko izaugsmi iesaistītajām pusēm. Darbs sastāv no trijām daļām. Pirmajā daļā tiks izskatīta Eiropas savienības un Dienvidkorejas diplomātiskā vēsture, kā arī atsevišķi un detalizētāk aprakstītas Latvijas un Korejas savstarpējās attiecības. Kā arī ieskats Korejas kultūrpolitikas vēsturē ar uzsvaru uz 20/21. gadsimtu. Otrajā daļā tiks veikta Latvijas un citu Āzijas valstu organizāciju sadraudzības projektu analīze, lai izvērtētu tajās izmantotos kultūras apmaiņas mehānismus un to efektivitāti ar perspektīvām tos izmantot nākotnē, Korejas un Latvijas sadraudzības projekta izveides ietvaros. Šajā daļā tiks apskatītas tādas organizācijas un institūcijas, ar kuru starpniecību jau ir tikusi veikta Latvijas un Korejas sadarbība kultūras jomā, vai tās, kuras sniedz vislabākās iespējas. Trešajā daļā tiks apskatītas pārējās organizācijas un projekti, kas var potenciāli veidot sadarbības līgumus starp Latvijas un Dienvidkorejas institūcijām, bet veiksmīgas sadarbības izveidošanai būs nepieciešami lielāki pūliņi. Balstoties uz iepriekš iegūtās informācijas, tiks apkopoti secinājumi par kopējo situāciju abu valstu kultūras un mākslas apmaiņā, kā arī nākotnes perspektīvas.

The title of this Bachelors thesis is “Fields of cooperation between Latvia and Korea in art and culture. Objective of this work is to explore opportunities for closer diplomatic relations with South Korea in art and culture fields. To analyse the progress of the two countries methods and results in cultural and arts promotion's. To understand why, in spite of the recent years of rapidly growing Latvian-South Korea diplomatic and economic relations, the Korean culture and art in our society remains widely unknown area. As well as the reasons why our country's culture promotion in Korea has not reached the desired results. Currently we live in interesting times. Throughout the world, globalization processes take place, societies are becoming increasingly multicultural and widely accessible electronic media provides us with opportunities to be informed about the processes that are happening in every culture imaginable. Latvia and Korea cooperation programs is one of the possibilities to learn more about other cultures, languages and gain new friendships, which, besides many positive aspects although strengthen democratic principles and even economic growth of the parties concerned. The work consists of three parts. The first part will deal with the European Union and South Korea's diplomatic history, as well as separately and in more detail describe Latvian-Korean relations timeline. And an insight in Koreas culture policy history with accent on 20/21th century. The second part will be an analysis of the Latvian and other Asian countries cooperation projects analysis to evaluate those mechanisms used for cultural exchange and their efficiency with prospects for using them in the future within the framework of the establishing Korean and Latvian cooperation projects. In this part we will look into those institutions and organizations where Latvian and Korean cultural exchange has already been made or has the best perspectives. In the third part, we will look at those organizations, where there is perspectives for establishing cooperation in art and culture fields between our countries, however it would require more actions to be taken in order of successful cooperation establishment. A summary of thoughts about overall situation between Latvia and Korea cultural and art exchange will be written. Including thoughts about future perspectives on this issue.
Fields of Cooperation between Latvia and Korea in Art and Culture
Keywords: Āzijas studijas; Latvija; Koreja; kultūra; apmaiņa; sadarbība