Sintaktiskā interference latviešu valodā - Slaviņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Dzimtās valodas izmaiņas ir būtiskas jebkuram indivīdam un nācijai kopumā. Šādas izmaiņas var ietekmēt ne tikai sazināšanas kvalitāti, bet arī domāšanu. Šī bakalaura darba tēma ir sintaktiskā interference latviešu valodā, koncentrējoties uz mūsdienu latviešu valodas runu daudzvalodības situācijā. Darba mērķis ir noteikt sintaktiskās pārmaiņas latviešu valodas runā, kas radušās angļu valodas kā otrās vai trešās valodas apguves rezultātā. Darbā tiek apskatīta teorētiskā literatūra par otrās valodas apguves problēmsituācijām, kā arī sintakses pētniecības pamatnostādnēm. Pētījumā tiek analizēti dažādi interferences tipi, kas ietkemē izteikuma sintaktiski semantisko konstrukciju, piemēram, neprecīza vārdu secība izteikumos, vārdu savienojumu kalkēšana, darbības vārda laika neprecīzs lietojums utt. Šādu kļūdu eksistence cilvēka runā liecina par starpvalodas veidošanos.

Changes in a person’s first language are essential both for the person and for the society in overall. These kind of changes affect not only quality of communication but also the thinking process itself. The subject of this bachelor thesis is syntactic interference in latvian language, with a focus on contemporary speech that has been affected by english acquisition process. The thesis includes a review of theoretical articles on problems of second language acquisition, as well as there are described basic milestones on reasearch of syntax. In the survey there are analized different types of interference errors that affect the syntactic construction of utterances, for example, inaccurate word order in the utterences or improper usage of the tense. The existance of these kind of errors in a person’s speech shows a process of interlanguage development.
Syntactic Interference in Latvian
Keywords: Filoloģija