Iekaisuma šūnas radzenes centrālās daļas epitēlijā sausās acs gadījumā - Žagata, Irina (Latvijas Universitāte, 2014)
Sausās acs sindroms ir acs ābola virsmas un asaru plēvītes multifaktoriāla saslimšana. Konstatēts, ka iekaisumam ir būtiska loma šī sindroma attīstībā. Faktori, kas nelabvēlīgi ietekmē asaru plēvītes stabilitāti un tās osmolaritāti var izraisīt acu virsmas bojājumus un sākt iekaisuma kaskādi, ko rada iedzimtās un adaptīvās imūnās sistēmas atbildes reakcijas. Šīs imūniekaisuma atbildes veicina turpmākus acu virsmas bojājumus un noved līdz pašuzturoša iekaisuma cikla attīstībai. Darbā pētītas pamata likumsakarības starp iekaisumu un sausās acs sindromu. Radzenes centrālās daļas izmeklēšana ar konfokālās mikroskopijas palīdzību padara iespējamu šūnu morfoloģijas pētīšanu un ļauj ieraudzīt reālā laikā vairākas acs virsmas šūnu populācijas. Atslēgvārdi: sausā acs, radzene, iekaisuma šūnas, leikocīti, in vivo confokālā mikroskopija.

Dry eye disease is a multifactorial disorder of the tears and ocular surface. It is recognized that inflammation has a prominent role in the development and propagation of this debilitating condition. Factors that adversely affect tear film stability and osmolarity can induce ocular surface damage and initiate an inflammatory cascade that generates innate and adaptive immune responses. These immunoinflammatory responses lead to further ocular surface damage and the development of a self-perpetuating inflammatory cycle. Central cornea examination in confocal microscopy made it feasible to investigate cell morphology and detect various cell populations on the ocular surface in situ at microscopic resolution and provide real time. Keywords: dry eyes, cornea, inflammatory cells, leucocytes, In vivo confocal microscopy.
Inflammatory cells in the central corneal epithelium in dry eye
Keywords: Fizika