Balvu pilsētas attīstības politikas vērtējums ilgtspējības kontekstā - Mārtuža, Žanete (Latvijas Universitāte, 2009)
Ilgtspējīga pilsētu attīstība atrodas pasaules zinātnieku, stratēģu un ekonomistu uzmanības centrā kopš 1972. gada, kad Stokholmā notika ANO konference par vidi, to aktualizēja 1980. gadā sakarā ar Brandta komisijas ziņojumu “Ziemeļi–Dienvidi: programma izdzīvošanai” (North—South: A Programme for Survival) un 1987. gadā, kad tika uzklausīts un ņemts vērā Bruntlandes komisijas ziņojums. Tam sekoja vairāku nozīmīgu dokumentu un vienošanos izstrāde, kas nosaka pilsētu attīstības politikas nozīmi ilgtspējības kontekstā, uzsverot, ka daudzām problēmām un risinājumiem aizsākums rodams lokālās darbībās. Tāpēc vietējām pašpārvaldes struktūrām ir jāuzņemas galvenā loma ilgtspējīgas attīstības īstenošanā. Darba mērķis ir novērtēt Balvu pilsētas attīstības politiku ilgtspējības kontekstā. Lai to sasniegtu, tiek analizēta pilsētas attīstības dokumentos iekļauto mērķu un prognozējamā darbības plāna atbilstība 2004. gadā izstrādātajām Olborgas saistībām. Novērtējot Balvu pilsētas teritorijas attīstības programmas atbilstību Olborgas saistībām, tiek norādīts, kādi uzlabojumi nepieciešami, izstrādājot jaunu Balvu pilsētas attīstības programmu 2011.–2018. gadam. Atslēgvārdi: Ilgtspējīga attīstība, Olborgas saistības, pilsētas attīstības politika, Balvu pilsētas attīstības programma.

Sustainable urban development is in the center of attention of world scientists, strategists and economists since 1972 when in Stockholm there was held the UN conference on the environment, it was updated in 1980 in connection with Brandt commission report “North-South: A program for Survival” and later in 1987 when there was heard out and taken into account Bruntland commission report. It was followed by elaboration of several significant documents and agreements determining significance of the urban development policy in the context of sustainability by accentuating that a beginning of solutions for many problems is to be found in local activities. Therefore namely local self-government structures should undertake a principal role in implementation of a sustainable development. A goal of Work is to assess the Balvi town development policy in the context of sustainability. To achieve it, there is analyzed conformity of goals, included into the town development documents, and the predictable activities plan to Aalborg liabilities elaborated in 2004. By assessing Balvi town territorial development program conformity to Aalborg liabilities, it is pointed out what improvements are necessary by elaborating a new Balvi town development program for the years 2011 – 2018. Keywords: sustainable development. Aalborg Commitments, urban development policy,Balvi town development program
Assessment of Development Policies in Balvi in the Context of Sustainable Development
Keywords: Vides zinātne