Karavīru kompetence higiēnas ievērošanā lauku apstākļos - Mednis, Romāns (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Karavīru kompetence higiēnas ievērošanā lauku apstākļos”. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka militārajā dienestā karavīri daudz laika pavada kopā lauku apstākļos, kur tiem nākas sastapties ar dažādām situācijām un apstākļiem. Higiēnas ievērošanai lauku apstākļos jāpievērš īpaša uzmanība, jo tās neievērošana var novest pie saslimšanas ar dažādām infekcijas slimībām. Bakalaura darba mērķis: noskaidrot karavīru kompetenci higiēnas ievērošanā lauku apstākļos. Darba teorētiskajam pamatam izmantota F.Naitingeilas teorijas atziņas, analizēti higiēnas un kompetences jēdzieni, kā arī ar militāro dienestu saistīti dokumenti. Pētījuma hipotēze: karavīriem ar ilgāku dienēšanas pieredzi ir augstāka kompetence higiēnas pasākumu realizācijā salīdzinājumā ar jauniesauktajiem karavīriem, jo teorētiskas zināšanas spēj īstenot praktiski. Pētījuma metode: kvantitatīvā pētniecības metode. Pētījuma instruments: anketa. Katram karavīram ir sava izpratne par higiēnas jēdzienu un kompetence higiēnas ievērošanā. Pieredzējušie karavīri ir informētāki un ar augstāku higiēnas ievērošanas kompetenci, savukārt daļai jauniesaukto karavīru trūkst vispārējo zināšanu un izpratnes par higiēnas jautājumiem.

The topic of the bachelor's thesis is "Soldiers' competence in observing hygiene in rural conditions". The topicality of the topic is justified by the fact that in the military service soldiers spend a lot of time together in rural conditions, where they have to face different situations and circumstances. Particular attention must be paid to hygiene in rural areas, as failure to do so can lead to various infectious diseases. The aim of the bachelor's thesis: to find out the competence of soldiers in observing hygiene in rural conditions. The theoretical basis of the work is based on the findings of F. Naitingale's theory, analyzed the concepts of hygiene and competence, as well as documents related to military service. Research hypothesis: soldiers with longer service experience have higher competence in the implementation of hygiene measures compared to newly recruited soldiers, because theoretical knowledge is able to put into practice. Research method: quantitative research method. Research tool: questionnaire. Each soldier has his own understanding of the concept of hygiene and competence in hygiene. Experienced soldiers are more informed and have higher hygiene competence, while some recruits lack general knowledge and understanding of hygiene issues.
Soldiers' Competence in Observing Hygiene in Rural Conditions
Keywords: Medicīna; higiēna; kompetence; karavīri; lauku apstākļi