Līdakas un asara barošanās Latvijas upēs dažādos vides apstākļos - Ivanovs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba “Līdakas un asara barošanās Latvijas upēs dažādos vides apstākļos” mērķis ir noskaidrot, ar ko barojas līdakas un asari Latvijas upju biotopos dažādās vidēs un kādi faktori nosaka barības sastāvu. Pagājušā gadsimta laikā ļoti liela daļa Latvijas mazo un vidējo upju tika iztaisnotas un uz tām izbūvētas HES, rezultātā mainījās to hidrauliskie apstākļi un ģeomorfoloģiskā uzbūve, kā arī izmainījās zivju fauna. Pētījumā tika novērtēta vides apstākļu ietekme uz līdaku izplatību un barošanos, raksturota plēsēju barošanās Latvijas upēs kopumā un salīdzinātas plēsēju barošanās atšķirības dabīgos un taisnotos upju posmos, kā arī ritrāla un potamāla biotopos. Pētījums tika balstīts uz 2014. un 2015. gada mazūdens periodā veikto ihtiofaunas monitoringa datu un līdakas, asara kuņģu satura analīzi. Maģistra darba izstrādes laikā no 136 parauglaukumiem ar elektrozvejas metodi tika ievākti 522 līdakas un asari.

The aim of the master's thesis "Feeding of pike Esox lucius and perch Perca fluviatilis in rivers of Latvia in different environmental conditions" is to find out what pike and perch feed on in Latvian river habitats, in different environments, and which factors determine the composition of their food. During the last century, a large proportion of small and medium-sized Latvian rivers were straightened and hydroelectric power station were built, which resulted in changes in the hydrodynamic conditions, geomorphological structure, as well as a change in the fish fauna. In this study, the impact of environmental conditions on the distribution and feeding habits of pike was assessed; general feeding habits of predators in Latvian rivers was characterized; the feeding differences in natural and straightened river sections of predators, as well as rhithral and potamal habitats, were compared. The study was based on fish fauna monitoring data from 2014 and 2015.During the master’s thesis 522 pike and perch were collected from 136 plots using electrofishing method.
Feeding of pike Esox lucius and perch Perca fluviatilis in rivers of Latvia in different environmental conditions
Keywords: Vides zinātne; līdaka; asaris; barošanās; potamāls; vides apstākļi