Vainas formas Latvijas un Vācijas krimināltiesību sistēmā - Petrova, Liāna Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Diemžēl Latvijas krimināltiesībās parādās pretrunīgi viedokļi par vainas formām un no tā izrietošajiem jautājumiem, kā arī tiek pieļauta nevienlīdzīga prakse attiecībā uz noziedzīgiem nodarījumiem ar līdzīgu sastāvu, kā pamatā ir regulējuma trūkums salikta sastāva noziedzīgos nodarījumos Krimināllikumā. Jebkura praksē pastāvoša, juridiski svarīga jautājuma nenoregulēšana demokrātiskā tiesiskā valstī rada nedrošības sajūtu. Līdz ar to darbā analizēta Latvijas krimināltiesību sistēmas izpratne un Krimināllikuma Vispārīgās daļas normatīvais regulējums attiecībā uz iepriekšminētajiem jautājumiem, identificēti galvenie problēmjautājumi, uz kuru pamata veidojas pretrunīgi viedokļi, kā arī, lai veidotu plašāku priekšstatu un rastu idejas attiecīgo problēmu risinājumam Latvijā, minētie jautājumi tiek analizēti un salīdzināti ar Vācijas krimināltiesībās pastāvošo viedokli.

Unfortunately, there are contradictory opinions regarding the topic of guilt and related issues in Latvian legal system. Furthermore, due to the lack of regulation concerning complex consistency offenses in the Criminal Law of the Republic of Latvia, an inconsistent practice about the offenses of similar consistency is developing. For the reason that in a state of law an unresolved issue often leads to the legal insecurity, the author analyzes the understanding and regulation of the above referenced questions in the Latvian legal system, identifies the major areas which are causing the contradictory opinions and in order to provide a wider view and develop solutions, the author analyzes and compares the issue with the present opinion in the criminal law system of Germany.
Forms of guilt in the system of law of Latvia and Germany
Keywords: Juridiskā zinātne; vainas formas; nodoms; neuzmanības; noziedzīgi nodarījumi pret satiksmes drošību; salikta sastāva noziedzīgi nodarījumi