Molecular Mechanisms Underlying Rare Neuromuscular Diseases - Stāvusis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Termins neiromuskulārās slimības attiecas uz plašu slimību profilu, ko izraisa motorās vienības deficīti. Darba fokuss ir neiromuskulāro slimību apakšgrupa – muskuļu distrofijas, un tas tika uzsākts ar mērķi palīdzēt neiromuskulāro slimību diagnostikai Latvijā un attīstīt to. Dati, kas savākti vairāk kā desmit gadus garā periodā, dod pirmo ieskatu šo slimību biežumos Latvijā un pierāda teoriju par augstu neviendabīgumu gan neiromuskulārajās slimībās, gan Latvijas populācijā vispārīgi. Izmantojot visus pieejamos zinātniskos rīkus, tiek aprakstīti un klasificēti ar slimībām saistītie ģenētiskie varianti. Darba gaitā atklāta jauna slimība - miotremors, kas saistīta ar domēn-specifiskām mutācijām MYPBC1 gēnā, un aprakstīts iespējamais slimības molekulārais mehānisms. Atslēgas vārdi: Neiromuskulārās slimības, miogēns tremors

The term neuromuscular disorders refers to a wide range of diseases, caused by deficits in the motor unit. The focus of this work is the neuromuscular disorder subgroup - muscular dystrophies, and it was initiated with the aim to aid and advance neuromuscular disorder diagnostics in Latvia. Data gathered over a period of more than ten years gives the first estimates of the incidence of these diseases in Latvia and confirms the theory of high levels of heterogeneity in neuromuscular disorders and our population in general. Genetic variants associated with diseases are described and classified. As part of this work, a new disease phenotype - miotremor has been discovered, associated with domain-specific mutations in the MYBPC1 gene, and the possible disease-causing mechanism is described. Key words: Neuromuscular disorders, myogenic tremor
Reto neiromuskulāro slimību molekulārie mehānismi
Keywords: Bioloģija; Molekulārā bioloģija; Molecular Biology