Ar brīvības atņemšanu saistītie drošības līdzekļi - Petrova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir ar brīvības atņemšanu saistītie drošības līdzekļi, proti, apcietinājums, mājas arests un nepilngadīgā ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē. Maģistra darba mērķis ir apskatīt ar brīvības atņemšanu saistītos drošības līdzekļus kā vienu no nozīmīgākajiem procesuālo piespiedu līdzekļu veidiem, kas visdziļāk un vistiešāk ierobežo personas brīvības un likumiskās intereses. Šādu drošības līdzekļu izpētes laikā tiek atklātas problēmas, kas saistītas ar šo drošības līdzekļu piemērošanu, tiek piedāvāti minēto drošības līdzekļu piemērošanas efektivitātes paaugstināšanas mehānismi. Maģistra darba pirmā nodaļa ir veltīta drošības līdzekļu, kas ir saistīti ar brīvības atņemšanu, jēdziena izpētei un lomai drošības līdzekļu sistēmā. Darba otrajā nodaļā ir apskatīta ar brīvības atņemšanu saistīto drošības līdzekļu piemērošanas kārtība, tiek pievērsta uzmanība Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksei, piemērojot šādus drošības līdzekļus. Pētot piemērošanas kārtību, autore noskaidro, kādas problēmas rodas to piemērojot un piedāvā šo problēmu risinājumus. Tāpat, šajā nodaļā autore analizē ar brīvības atņemšanu saistīto drošības līdzekļu termiņus. Darba trešajā nodaļā tiek apskatīts ar brīvības atņemšanu saistīto drošības līdzekļu pārsūdzēšanas, grozīšanas un atcelšanas kārtība un tiek vērsta uzmanība uz tiesas kontroli pār minētajiem drošības līdzekļiem. Maģistra darba ceturtajā nodaļā ar brīvības atņemšanu saistītie drošības līdzekļi tiek salīdzināti ar citiem valsts piespiedu līdzekļiem, tiek izpētītas šo līdzekļu kopējās un atšķirīgās pazīmes.

Theme master’s paper is a preventive punishment connected with imprisonment, namely: imprisonment, house arrest and a premise of the minor in educational institution of social correction. The purpose master`s paper – to consider a preventive punishment connected with imprisonment as one of the most significant kinds of measures of remedial compulsion which more deeply and directly limit freedom and legitimate interests of the person. Investigating the given measures of suppressions, the problems connected with their application reveal. Mechanisms of increase of efficiency of application of an aforementioned preventive punishment are offered. The first section master`s works is devoted studying of concept of measures of the suppressions connected with imprisonment and their place in system of measures of suppressions. In the second section of work the order and practice of the European court under human rights on application of the given measures is considered. Investigating an order of application of such measures, the author pays attention to the problems arising at their application and offers their decision. In the given section the author also analyzes maintenance terms on measures of the suppressions connected with imprisonment. In the third section of work the order of the appeal, change, cancellation and judicial control is considered, in the fourth section of work comparison of measures of the suppressions connected with imprisonment, with other measures of the state compulsion is resulted, their general signs and differences are investigated.
Preventive punishment connected with imprisonment
Keywords: Tiesības