Melleņu ģints ogu izspiedu ekstraktu enzīmu aktivitātes inhibīcijas spēja - Sizova, Rita (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā pētīta piecu gadu uzglabāšanas ietekme uz melleņu, krūmmelleņu, lielogu dzērveņu, dzērveņu un brūkleņu izspiedu ekstraktu spēju inhibēt dažus enzīmus. 2019-2020. g. tiem bija atrasta α-glikozidāzes, α-amilāzes un ciklooksigenāzes (COX) 2 aktivitātes inhibīcija. COX-1 inhibīcija 2019.g. netika pētīta, bet 2025.g. to novērojām tikai dzērveņu un brūkleņu ekstraktiem (IC50 340 un 380 µg/ml). Pēc 5 gadiem ekstraktiem ir saglabājusies līdzīga αamilāzes inhibīcija, bet citu enzīmu inhibējošā spēja samazinājusies vai zudusi. Salīdzinot savā starpā ilgtermiņā uzglabāto ogu izspiedu ekstraktu enzīmu inhibējošo spēju, vislabāk ir saglabājusies α-glikozidāzes un COX-2 aktivitātes inhibēšanas spēja. 2025.g. COX-2 inhibīciju neuzrādīja tikai lielogu dzērvenes, citiem ekstraktiem vidējā IC50 bija 120–740 µg/ml.

The study investigated the effect of five years of storage on the ability of blueberry, bilberry, American cranberry, cranberry and lingonberry pomace extracts to inhibit some enzymes. In 2019-2020, they were found to inhibit α-glucosidase, α-amylase and cyclooxygenase (COX) 2 activity. COX-1 inhibition was not studied in 2019, but in 2025 it was observed only for cranberry and lingonberry extracts (IC50 340 and 380 µg/ml). After 5 years, the extracts have retained similar α-amylase inhibition, but the inhibitory ability of other enzymes has decreased or disappeared. When comparing the enzyme inhibitory capacity of long-term stored berry pomace extracts, the ability to inhibit α-glucosidase and COX-2 activity was preserved. In 2025, only American cranberry did not show COX-2 inhibition, the average IC50 for other extracts was 120–740 µg/ml.
Enzyme inhibitory capacity of blueberry pressed pomace extracts
Keywords: Farmācija; Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstrakti; alfa-amilāze; alfa-glikozidāze; ciklooksigenāzes; in vitro testi