Lokālā anestētiķa darbības efekta noteikšana ar termogrāfijas kameru - Kopanceva, Valērija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma aktualitāte. Mūsdienās, veicot reģionālos nervu blokus, to efektivitāti un iestāšanās laiku novērtē ar subjektīvām metodēm, kas ir balstītas uz paša pacienta sajūtām. Vajadzība pēc metodes, kura spēj objektīvi un kvantitatīvi noteikt reģionālās anestēzijas efektivitāti un iestāšanās laiku, ir palielinājusies. Tāpēc priekšplānā ir izvirzījusies termogrāfijas metode. Pētījuma mērķis bija izmantojot termogrāfijas kameru, novērtēt dažādu lokālo anestētiķu izraisītu n. ischiadicus simpātiskās nervu sistēmas bloka iestāšanās ātrumu. Pētījuma materiālos metodēs tika izmantoti trīs lokālie anestētiķi: lidokaīns, bupivakaīns un ropivakaīns, visi pacienti tika randomizēti un visiem pacientiem tika veikts n. ischiadicus bloks ar popliteālo pieeju. Temperatūras izmaiņas tika fiksētas no anestezētās kājas pēdas dorsālās virsmas. Papildus tika veikts “ledus tests”, lai noteiktu aukstuma sensitivitātes zuduma laiku. Pētījuma rezultāti. Veicot n. ischiadicus reģionālo bloku, tā simpātiskā bloka efekts visātrākais iestājās lidokaīnam 23. minūtē, tad ropivakaīnam 29. minūtē un vislēnākis bupivakaīnam 35. minūtē. Visiem anestētiķiem pirmās aukstuma sensitivitātes zuduma izmaiņas novērojamas 3. minūtē, savukārt pilns aukstuma sensitivitātes zudums visātrāk iestājās lidokīnam vidēji 15. minūtē, ropivakaīnam vidēji iestājās vidēji 19. minūtē, bet bupivakaīnam visvēlāk 21. minūtē. Salidzīnot prognozējamo simpatisko efektu pēc n. ischiadicus bloka, lidokaīna grupā aukstuma sensitivitātes zudums iestājās ātrāk 18. minūtē nekā tā simpātiskais efekts 23. minūte, ropivakaīna grupai attiecīgi 19. minūtē ar simpātisko efektu 29. minūtē, bet buipivakaīnam 21. minūtē ar simpātisko efektu 35. minūtē. Veicot n. ischicadicus reģionalu bloku, ropivakaīna grupai visstraujāk mainījās temperatūras ar slīpuma koeeficentu S=0,131, tad nedaudz lēnāk lidokaīna grupa S=0,120, un vislēnākais pieaugums bija bupivakaīna grupai S=0,080. Secinājumi. Neskatoties uz dažādiem lokāliem anestētiķiem, termogrāfijas kamera ir pietiekoši sensitīva metode, lai precīzi attēlotu starpību starp lidokaīnu, bupivakaīnu un ropivakaīnu ādas temperatūras dažādiem pieaugumiem pie n. ischidicus reģionāla bloka, kas apstiprina mūsu hipotēzi un mēs rekomendējam šo izmeklēšanas metodi.

Background: Nowadays, when performing regional nerve blocks, their effectiveness and onset time are most often evaluated using subjective methods based on the patient's own sensations. However, the need for a method capable of objectively and quantitatively determining the effectiveness and onset of regional anesthesia has increased. Therefore, thermography has come to the forefront as a promising technique. Aim: of this study was to evaluate the onset speed of sympathetic nervous system blockade induced by different local anesthetics via the sciatic nerve (n. ischiadicus), using a thermographic camera. Methods and material: Three local anesthetics were used in the study: lidocaine, bupivacaine, and ropivacaine. All patients were randomized and received a sciatic nerve block via the popliteal approach. Temperature changes were recorded from the dorsal surface of the anesthetized foot. Additionally, an “ice test” was performed to determine the onset of cold sensation loss. Results: In this prospective study, following regional sciatic nerve block, the fastest onset of sympathetic blockade was observed with lidocaine at 23 minutes, followed by ropivacaine at 29 minutes, and the slowest with bupivacaine at 35 minutes. For all anesthetics, the first signs of cold sensation loss were observed at 3 minutes. Complete cold sensation loss occurred most rapidly with lidocaine, on average at 15 minutes; ropivacaine followed with 19 minutes, and bupivacaine was the slowest at 21 minutes. When comparing the expected sympathetic effect after sciatic nerve block, in the lidocaine group, cold sensation loss occurred earlier (18 minutes) than the sympathetic effect (23 minutes); in the ropivacaine group, cold loss was observed at 19 minutes, with sympathetic effect at 29 minutes; and in the bupivacaine group, at 21 minutes and 35 minutes respectively. Regarding the rate of temperature change after the block, the steepest slope (rate of increase) was observed in the ropivacaine group with a slope coefficient of S = 0.131, followed by the lidocaine group with S = 0.120, and the slowest increase in the bupivacaine group with S = 0.080. Conlusion. Despite the different local anesthetics, the thermography camera is a sufficiently sensitive method to accurately depict the difference between lidocaine, bupivacaine and ropivacaine for different increases in skin temperature at the regional block of the ischidic nerve, which confirms our hypothesis and we recommend this investigation method.
Determining the effect of local anesthetic action with a thermography camera
Keywords: Medicīna; termogrāfija; lokālie anestētiķi; reģionālais bloks; temperatūra