Dzīves kvalitāte hemodialīzes pacientiem ar dažādiem vaskulārās pieejas veidiem - Urbēna, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Lai nodrošinātu vienu no nieru aizstājterapijas metodēm – hemodialīzi ir nepieciešama stabila un atbilstoša vaskulārā pieeja. Pastāv daudz problēmas saistītas ar vaskulārām pieejām pastāvīgai pacientu pieslēgšanai pie dialīzes aparatūras, pietiekamas asins plūsmas nodrošināšanu un komplikāciju novēršanu kā arī pacientu vajadzību nodrošināšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu, tāpēc par maģistra darba tematu tika izvēlēts „Dzīves kvalitāte hemodialīzes pacientiem ar dažādiem vaskulārās pieejas veidiem”. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot hemodialīzes pacientu dzīves kvalitāti pie dažādiem vaskulārās pieejas veidiem un salīdzināt iegūtos datus, lai novērtētu, kurš no veidiem uzrāda augstākus dzīves kvalitātes rādītājus. Hipotēze: hemodialīzes pacientiem ar arteriovenozo fistulu ir augstāki dzīves kvalitātes rādītāji nekā pacientiem ar arteriovenozo protēzi un centrālo venozo katetru.

In order to ensure hemodialysis it is necessary to have a stable and adequate vascular access. Among the many difficult issues a problem stands out with blood vessels approaches to the patient’s permanent connection to "artificial kidney", ensuring sufficient blood flow and prevention of complications, so as the subject of the Master's work "The quality of life of hemodialysis patients with different types of vascular access" was chosen. Masters work purpose is ascertain the quality of life in hemodialysis patients with different types of vascular access and compare the data to evaluate which types display higher quality of life. Hypothesis: hemodialysis patients with arteriovenous fistula have a higher quality of life scores than patients with arteriovenous prosthesis and a central venous catheter.
Quality of life of hemodialysis patients with a variety of vascular access types
Keywords: Medicīna