STEMI pacientu mirstība un hospitalizācijas ilgums atkarībā no transportēšanas veida uz stacionāru Latvijā 2018. -2022. gadā - Yurmalnik, Anjela (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma: STEMI pacientu mirstība un hospitalizācijas ilgums atkarībā no transportēšanas veida uz stacionāru Latvijā 2018.-2022. gadā. Pētījuma mērķis: Novērtēt 30 dienu mirstību, 12 mēnešu mirstību un hospitalizācijas ilgumu STEMI pacientiem, salīdzinot pēc transportēšanas veida uz ārstniecības iestādi. Tika veikts retrospektīvs longitudināls pētījums, analizējot administratīvos veselības datus par 2018.-2022. gadu un salīdzinot pacientu grupas, kas transportētas ar NMPD vai citā veidā, ņemot vērā demogrāfiskos un klīniskos rādītājus. Rezultāti: Lielākā daļa STEMI pacientu tika transportēti ar NMPD (76,8 %). 30 dienu mirstība bija 17,8 %, bet 12 mēnešu laikā – 25,8 %. NMPD grupā hospitalizācijas ilgums bija nedaudz garāks. Transportēšanas veidam kopumā nebija būtiskas ietekmes uz mirstību, taču STEMI atpazīšana NMPD posmā bija saistīta ar labākiem iznākumiem.

Master's Thesis Topic: Mortality and Length of Hospital Stay in STEMI Patients by Type of Transportation to Hospital in Latvia, 2018–2022 Objective: To evaluate 30-day mortality, 12-month mortality, and length of hospital stay in STEMI patients, comparing groups based on their mode of transportation to the hospital. A retrospective longitudinal study was conducted, analyzing administrative healthcare data from 2018 to 2022 and comparing patients transported by emergency medical services (EMS) with those who arrived by other means, considering demographic and clinical characteristics. Results: The majority of STEMI patients (76.8%) were transported by EMS. The 30-day mortality rate was 17.8%, and the 12-month mortality rate was 25.8%. The length of hospital stay was slightly longer in the EMS group. Overall, the mode of transportation had no significant impact on mortality; however, STEMI recognition in the prehospital EMS phase was associated with better outcomes.
Mortality and Length of Hospital Stay in STEMI Patients by Type of Transportation to Hospital in Latvia, 2018 - 2022
Keywords: Sabiedrības veselība; STEMI; akūts miokarda infarkts; neatliekamā medicīniskā palīdzība; 30 dienu mirstība; 12 mēnešu mirstība