Pašcieņa, seksuālā apmierinātība un apmierinātība ar attiecībām - Leiškalne, Santa (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistības starp pašcieņu, seksuālo apmierinātību un apmierinātību ar partnerattiecībām. Pētījumā piedalījās 70 Latvijas iedzīvotāji, vecumā no 18 līdz 70 gadi. Dalībnieku vidējais vecums – 37 gadi. Visbiežāk minētais vecums – 36 gadi. Pētījuma ietvaros tika aptaujāti gan vīrieši, gan sievietes. No kopā aptaujātajiem 70 respondentiem 48 jeb 68,6% bija sievietes, bet 22 jeb 3,4% vīrieši. Laulībā no viņiem atradās vairums respondentu 64 jeb 91,4%, tikai 6 jeb 8,6% nebija laulībā. Ar pašreizējo partneri viens kopīgs bērns bija 15 jeb 21,4%, 2 kopīgi bērni – 18 jeb 25,7%, trīs kopīgi bērni – 12 jeb 17,1% un kopīgu bērnu nebija 25 jeb 35,7%. Vidējais respondentu vecums bija M=37,66 gadi (SD=9,71), kopdzīves vidējais ilgums bija M=11,09 gadi (SD=7,81). Pētījumā tika ievākti dalībnieku demogrāfiskie dati (vecums, dzimums, attiecību ilgums, attiecību statuss, vai ir kopdzīve, vai ir bērni ), un tika izmantotas trīs pašnovērtējuma aptaujas. Lai mērītu pašcieņu tika izmantota Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965). Lai mērītu apmierinātību ar attiecībām tika izmantota Apmierinātība ar attiecībām aptauja. (/IMS/-Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982). Un kā trešā tika izmantota Sexual Satisfaction Scale, SSS),(Derogatis & Melisaratos, 1979). Adaptētās versijas Seksuālās apmierinātības aptauja ir pielāgota no Derogati seksuālās funkcionēšanas novērtēšanas aptaujas (Derogatis Sexual Functioning Inventory) (Young et al., 1998). Rezultāti uzrādīja, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp pašcieņu, seksuālo apmierinātību un apmierinātību ar attiecībām, kas norāda, ka, jo lielāka apmierinātība ar attiecībām, jo augstāka pašcieņa. Savukārt, jo augstāka apmierinātība ar attiecībām, jo augstāka apmierinātība ar seksuālajām attiecībām un, jo lielāka apmierinātība ar seksuālajām attiecībām, jo augstāka pašcieņa, un otrādi. Atslēgvārdi: pašcieņa, seksuālā apmierinātība, apmierinātība ar attiecībām.

The aim of the study was to investigate the relationship between self-esteem, sexual satisfaction and satisfaction with partner relationships. 70 Latvian residents, aged between 18 and 70, participated in the study. The average age of the participants is 37 years. The most frequently mentioned age is 36 years. As part of the study, both men and women were interviewed. Out of a total of 70 respondents, 48 or 68,6% were women, and 22 or 31,4% were men. Most of the respondents, 64 or 91.4%, were married, only 6 or 8,6% were not married. 15 or 21,4% had one joint child with the current partner, 18 or 25,7% had 2 joint children, 12 or 17,1% had three joint children and 25 or 35,7% had no joint children. The average age of respondents was M=37,66 years (SD=9,71), the average duration of cohabitation was M=11,09 years (SD=7,81). Demographic data of the participants were collected in the study (age, gender, relationship duration, relationship status, cohabitation, children) and three self-report questionnaires were used. The Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965) was used to measure self-esteem. The Relationship Satisfaction survey was used to measure relationship satisfaction. (/IMS/-Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982). And as the third, the Sexual Satisfaction Scale (SSS) was used (Derogatis & Melisaratos, 1979). Adapted Version The Sexual Satisfaction Survey is adapted from the Derogatis Sexual Functioning Inventory (Young et al., 1998). The results showed that there is a statistically significant positive relationship between self-esteem, sexual satisfaction and relationship satisfaction, indicating that the higher the relationship satisfaction, the higher the self-esteem. Conversely, the higher the satisfaction with the relationship, the higher the satisfaction with the sexual relationship, and the higher the satisfaction with the sexual relationship, the higher the self-esteem, and vice versa. Keywords: self-esteem, sexual satisfaction, satisfaction with relationship.
The Self-Esteem, Sexual Satisfaction and Satisfaction with Relationships
Keywords: Psiholoģija; pašcieņa; seksuālā apmierinātība; apmierinātība ar attiecībām