Dostojevska reliģisko ideju recepcija un interpretācija Latvijas ideju vēsturē 20. gadsimta pirmajā pusē - Gertnere, Klinta (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā tiek salīdzinātas latviešu domātāju – Freija, Mauriņas, Celma, Dāles, Raudives un Jureviča interpretācijas par Dostojevska reliģiskajām idejām: Dievs, nemirstība jeb mūžīgā dzīvība, cilvēks tā reliģiskajā novērtējumā un rakstnieka uzskati par konfesijām – pareizticību, katolicismu un protestantismu. Analizējot iepriekš minēto latviešu domātāju darbus, tiek meklēta atbilde uz jautājumu – kā latviešu domātāju pētījumos par Dostojevska idejām iezīmējas reliģiskais un filosofiskais skatījuma veids. Maģistra darba idejisko ietvaru veido Freija sniegtās Dostojevska reliģisko ideju interpretācijas, kas tiek salīdzinātas ar citu domātāju idejām. Darba pirmajā nodaļā laikmeta idejiskā fona raksturojumam tiek ieskicētas vispārējās tendences Dostojevska ideju interpretācijās 19./20. gs. mijā Krievijā, Rietumeiropā un Latvijā. Atslēgvārdi: Dostojevskis, Dievs, nemirstība, cilvēks, pareizticība, katolicisms, protestantisms, Freijs, Mauriņa, Celms, Dāle, Raudive, Jurevičs.

Paper focuses on different interpretations of Dostoevsky`s religious ideas in writings of Latvian thinkers Freijs, Maurina, Celms, Dale, Raudive and Jurevics and their comparison. The main ideas include God, immortality, eternal life, man in religious context and Dostoevsky’s views on different confessions: Orthodoxy, Catholicism and Protestantism. The author answers the question how two approaches – religious and philosophical had been applied in Latvian thinker’s research on Dostoevsky`s ideas. The Master`s Thesis framework is based on Freijs`s interpretations of Dostoevsky`s religious ideas. It is compared to other thinkers ideas. To reveal the historical context of the epoch he first chapter deals with the general interpretations of Dostoevsky`s ideas at the turn of the 19th century in Russia, Western Europe and Latvia. Keywords: Dostoevsky, God, immortality, man, Orthodoxy, Catholicism, Protestantism, Freijs, Maurina, Celms, Dale, Raudive, Jurevics.
The reception and interpretation of Dostoevsky`s religious ideas in the history of Latvian ideas in the first half of the 20th Century
Keywords: Filozofija