Farmācijas jomas liberalizācijas ieguvumi un sekas - Lūsiņa, Aiga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā „Farmācijas jomas liberalizācijas ieguvumi un sekas ” ir apkopoti visi farmāciju reglamentējošie likumi un tiesību akti, kas ir izdoti Latvijas Republikas neatkarības gados. Tie nosaka iespējas nokļūt aptieku tirgū, kas sniedz farmaceitiskos pakalpojumus un aprūpi. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ieguvumus un zaudējumus farmācijā, kas rodas, ievērojot Farmācijas likumā noteiktos aptieku darbības kritērijus un īpašuma tiesības. Pamatojoties uz Zāļu valsts aģentūras licencētu aptieku sarakstu un Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības datiem, ir izanalizēta informācija par licencēto aptieku skaitu, to īpašumtiesībām un lokalizāciju. Iegūtie dati parāda, ka Farmācijas likuma liberalizācijas rezultātā nespeciālistu īpašumtiesības pieaug, bet farmaceitu un farmaceitu asistentu īpašumtiesības samazinās. Darba apjoms ir 32 lapas. Darbs satur 15 attēlus, 1 tabulu, 11 pielikumus. Darbā izmantots Farmācijas likums un tā grozījumi, ar farmācijas likumu saistītie Ministru kabineta noteikumi un to grozījumi, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības informācijas avoti.

In bachelor work „Pharmaceutical benefits and consequences of liberalization” were summarized all pharmaceutical regulatory laws and legislation since independence recovery of the Latvian Republic. They define how you can get into the pharmacy market, providing pharmaceutical services and care. Bachelor thesis aims to explore the gains and losses in pharmacy, on the basis of the Pharmaceutical statutory criteria for pharmacies, and property rights. Based on the State Agency of Medicines licensed pharmacy list and Latvian Free pharmacists' association, information was analyzed on the number of licensed pharmacies, their ownership and localization. The obtained data showed that the Pharmaceutical Law liberalization outsider (without pharmaceutical education) pharmacy ownership is growing, while pharmacists and pharmacist assistants ownership decreases. The volume of work is 32 pages. The work contains 15 pictures, 1 table, 11 attachments. Work used in the Pharmaceutical Law and its amendments, the pharmaceutical law related Cabinet Regulations and amendments thereto, the Latvian Free associations of pharmacists sources of information.
Pharmaceutical benefits and consequences of liberalization
Keywords: Farmācija; likumdošana; farmācijas likums; aptieku darbība; farmaceitiskā aprūpe