Drošs un veselīgs darbs izglītības iestādēs nodarbinātajiem pedagogiem - Kramēna, Agnese (Latvijas Universitāte, 2018)
Drošs un veselīgs darbs izglītības iestādēs nodarbinātajiem pedagogiem. Kramēna A., zinātniskā vadītāja: asoc. profesore, Dr.med. Ženija Roja. Maģistra darbs, 66 lappuses, 30 attēli, 12 tabulas, 58 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Darbs sastāv no četrām daļām, secinājumiem un praktiskajām rekomendācijām. Pirmajā daļā analizēta literatūra par izglītības iestādes nodarbināto darba apstākļiem un iespējamajiem darba vides riskiem. Otrajā nodaļā aprakstītas pētījumā izmantotās metodes. Trešajā daļā apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie dati. Darba secinājumi liecina, ka pedagogiem neatkarīgi no vecuma drošību un veselību darbā pastiprinošs faktors ir psihoemocionālie riski. Ceturtajā nodaļā izstrādāti preventīvie un veselības veicināšanas pasākumi. Izmantotās metodes: nodarbināto pedagogu aptauja, ātrās ekspozīcijas metode, NASA-TLX metode garīgās un fiziskās slodzes mijiedarbības noteikšanai.

A save and healthy job for educational institution teachers. Kramēna A., supervisor: Dr.med., asoc. prof. Roja Ž. Masterwork, 66 pages, 30 pictures, 12 table, 58 literature sources, 8 supplements. Latvian language. The work consists of four parts, conclusions and practical recommendations. The first part analyzes the literature on educational institutions dealing with working conditions and possible occupational risks. The second chapter describes the methods used in the research. The third part summarizes and analyzes the data obtained from the study. The conclusion of the research indicates that for teachers regardless of their age, an aggravating factor for safety and health at work are psycho-emotional risks. The fourth chapter provides preventive and health improving activities. The methods used: The employed teacher survey, the rapid exposition method, the NASA-TLX method, which determines the mental and physical load interaction. Keywords: teachers, psycho-emotional risks, health improvement, safety
A save and healthy job for educational institution teachers
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; pedagogi; psihoemocionālie riski; veselības veicināšana; drošība