Vēsturisku eksperimentu rekonstrukcija demonstrējumiem fizikas lekcijās - Dzilna, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tiek aplūkota Teslas transformatora un Hreca antenas rekonstrukcija. Šīs iekārtas izmantos demonstrējumiem fizikas lekcijās. Tiek asprātīgā veidā izmantots digitālais oscilogrāfs, lai izmērītu pašfrekvenci diviem Teslas transformatoru kontūriem un vairākām sekundārām spolēm, kas arī tiek aprēķinātas, izmantojot Medursta formulu spoles kapacitātei un Nagoakas koeficientu spoles induktivitātes noteikšanai. Tiek novērtētas šo aprēķinu kļūdas. Darbā ir veikti eksperimenti ar rekonstruētajām iekārtām, lai pārliecinātos par to lietderību demonstrējumiem.

In this work author examines reconstruction of Teslas generator and Hertz antena, which will be used in demonstrations for physics lectures. In a clever way is used digital oscilograph to messure self-resonatnt frequencies for two Tesla genearator circuits and for several secondary coils, which is calculated using Medhurst’s formula for capacitance of coil and Nagoaka koeficient for coil inductance. Error is estemated for messurements. And experiments are performed to confirm usefulness of these devices for demonstrations.
Historical experiment reconstruction for demonstrations in physics lectures
Keywords: Fizika