Savvaļai līdzīgos apstākļos dzīvojošo zirgu šķirnes Konik Polski (Equus caballus) grupu sociālā un teritoriālā struktūra Ķemeru nacionālā parka Dunduru pļavās - Luksa, Daina (Latvijas Universitāte, 2014)
Zirgi veido stabilas dominances hierarhijas struktūras, vienā grupā apvienojoties vienam vai vairākiem ērzeļiem ar ķēvēm un to pēcnācējiem, kā arī veidojot vecpuišu grupas. Pētījumā Ķemeru nacionālā parka Dunduru pļavās tika izdalītas trīs zirgu grupas (kopā 20 indivīdi) un pētītas grupu un grupu indivīdu savstarpējās mijiedarbības izpausmes. Pētījums veikts 2013. gada augusta beigās un 2013. gada novembra sākumā, ievācot datus par dominances/padevības uzvedību, katra zirga pirmo un otro tuvāko kaimiņu (katra grupa 26h) un grupu novietojumu (kopā 82h) aptuveni 120 hektāru lielā, iežogotā teritorijā. Grupās netika novērota teritorialitāte, taču secināts, ka grupu struktūra ir atkarīga no indivīdu savstarpējās biedrošanās un hierarhijas, kā arī grupas sastāva un ērzeļu agresivitātes. Atslēgvārdi: Konik Polski, sociālā struktūra, dominances hierarhija, uzturēšanās teritorija

Horses form stable dominance hierarchies that consist of one or more stallions with mares and their offspring. In this study of „Social and spatial structure within groups of semi-feral Konik Polski (Equus caballus) horses in Ķemeri National Park Dunduru meadow” three groups of horses (total 20 individuals) were distinguished and interactions between groups and individuals within group were studied. Study was carried out at approximately 120 ha large enclosure at Ķemeri National Park Dunduru meadow in August and November 2013, using dominance/submission behavioural observations, nearest neighbour method (26h for every group) and GPS measurements for group location (in total 82h). No territorial behaviour was found within groups, but it was concluded, that group structure depends on associations between individuals and hierarchy, as well as group composition and agression of stallions. Keywords: Konik Polski, social structure, dominance hierarchy, home range
Social and spatial structure within groups of semi-feral Konik Polski (Equus caballus) horses in Ķemeri National Park Dunduru meadow
Keywords: Bioloģija