Imunitātes stiprinošu minerālvielu lietošana un aprite aptiekā laika posmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 1. martam - Giber, Izabella (Latvijas Universitāte, 2022)
Minerālvielu piedevas ir visbiežāk lietotie uztura bagātinātāji visā pasaulē. Aptiekas klienti katru dienu iegādājas minerālvielas pie dažādām sūdzībām. Galvenie iemesli minerālvielu lietošanai ir nogurums, nespēks, pazemināta imunitāte un nervu sistēmas traucējumi. Darba mērķis bija salīdzināt minerālvielu pieprasījumu par periodu no 2021.gada 1. janvārim līdz 2022.gada 1. martam, kā arī noskaidrot, kādas minerālvielas cilvēki lieto visbiežāk un kāpēc izvēlās tieši tos. Darba uzdevumi bija izanalizēt minerālvielu apgrozījumu vienā no aptiekām, kura atrodas Rīgā, Ziepniekkalna rajonā, par periodu no 2021. gada 1. janvārim līdz 2022. gada 1. martam, noskaidrot, kuras minerālvielas ir vispieprasītākās, noskaidrot, kādas ir visbiežākās blakuspārādības, ar kurām sastopas klienti, noskaidrot, kurā gadalaikā respondenti visbiežāk iegādājas minerālvielas. Iegūtie dati liecina, ka vispieprāsītākā minerālviela pēc aprites datiem ir magnijs. Vispopulārākais aptiekas produkts ir Magvit Plus tab. N42. Autore secināja, ka visbiežākā blakuspārādība pēc minerālvielu lietošanas ir caureja. Aptiekas klienti iegādājas minerālvielas tieši aukstajā laikā, t.i. ziemas un rudens periodā.

Mineral supplements are the most commonly used food supplements worldwide. Pharmacy customers buy minerals every day for different occasions. The main reasons for taking minerals are fatigue, weakness, lowered immunity and nervous system disorders. The aim of this work is to compare the demand for minerals for the period from 1 January 2021 to 1 March 2022, and to find out which minerals people use most often and why they choose them. The tasks of this study is to analyze the turnover of minerals in the one pharmacy located in Ziepniekkalns, Riga, for the period from 1 January 2021 to 1 March 2022, to find out which minerals are most in demand, to find out what are the most common side effects experienced by customers, to find out at what time of the year respondents are most likely to purchase minerals. The data shows that magnesium is the most in demand, as seen by results of turnover. The most popular pharmacy product is Magvit Plus tab. N42. Author found out that diarrhea is the most common side-effect after mineral supplementation. Pharmacy customers buy minerals during the cold season, i.e. winter and autumn.
Immunity strengthening minerals usage and turnover at pharmacy in the period of first of January 2021 till 1st of March 2022
Keywords: Farmācija; minerālvielas; sāpes; magnijs; kalcijs; cinks