Korejas vēsturiskās realitātes un Japānas okupācijas laika atspoguļojums Kima Dongina darbā “Kartupeļi” - Mukta-Pavela, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba nosaukums ir “Korejas vēsturiskās realitātes un Japānas okupācijas laika atspoguļojums Kima Dongina darbā “Kartupeļi”. Darba galvenie mērķi ir aprakstīt Korejas modernās literatūras attīstību, izpētīt koloniālās politikas ietekmi uz sabiedrību un literatūru, analizēt Kima Dongina darbu “Kartupeļi”, salīdzinot to ar reāliem vēsturiskiem koloniālā laika notikumiem. Mūsdienās Japānas koloniālā laika periods tiek uzskatīts par vienu no vispretrunīgākajiem un problemātiskākajiem jautājumiem Korejas vēsturē. Kima Dongina darbs “Kartupeļi”, kas tika uzrakstīts koloniālā laika periodā, ļauj mums dziļāk izprast tā laika radītās problēmas, un literatūrā atspoguļoto koloniālo politiku, kā arī korejiešu sabiedrības problēmas un tās pretestību. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā tiek pētīta koloniālā laika pārvaldes sistēma un tās ietekme uz sabiedrību. Otrajā daļā tiek aprakstīta Korejas modernās literatūras attīstība. Trešā daļa ir veltīta darba galvenā jautājuma analizēšanai – vēsturiskās realitātes un Kima Dongina “Kartupeļi” darba salīdzināšanai.

The title of Bachelor’s thesis is “Revelation of the Korean Historical Reality and Japanese Occupation Period in Kim Dongin’s Work “Potatoes”. The main goals of the thesis are to describe the development of Korean modern literature, to examine colonial policy’s influence in society and literature, to analyze Kim Dongin’s work “Potatoes” in comparison with real historical incidents of the colonial period. Nowadays, Japanese colonial period is one of the most contradictious and problematic issues in Korean history. As well as Kim Dongin’s work “Potatoes”, which was written in colonial period, allow deeper understand problems of the colonial time, and colonial policy which was reflected in colonial literature, Korean societies problems and resistance. Thesis consists of thee chapters. The first chapter examine colonial period’s government and its influence in society. The second chapter describes the development of Korean modern literature. The third chapter is dedicated to the general research of the analyzing issue – the comparison of historical reality and Kim Dongin’s work “Potatoes”.
Revelation of the Korean Historical Reality and Japanese Occupation Period in Kim Dongin’s Work “Potatoes”
Keywords: Āzijas studijas; Japānas koloniālā politika; Korejas modernā literatūra; reālisms; Kims Dongins; analīze