Ikdienas skriešanas prakses pilsētvidē:Pārdaugavas piemērs - Ondrupe, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā “Ikdienas skriešanas prakses pilsētvidē: Pārdaugavas piemērs” apskatītas ikdienas skriešanas prakses izpausmes pilsētā. Darba mērķis ir izvērtēt ikdienas skriešanas prakses Rīgā Pārdaugavas piemērā prakšu un ne-reprezencionālās teorijas skatījumā. Darbā izmantotas daudzpusīgas metodes – gan kvantitatīvas, gan kvalitatīvas. Iegūtie dati no tiešsaistes aptaujas, intervijām un empīriskiem novērojumiem apkopoti, izvirzot trīs skriešanas praksei piemītošas kategorijas – emocijas, laiks un telpa. Rezultātā definēti dominējošie faktori, kuri nosaka pilsētas skriešanas maršrutu izvēli Rīgā. Atklāts, ka pilsētas lielākie zaļie centri un zaļie koridori ir visiecienītākās vietas skrējēju vidū. Padziļināti izpētot atsevišķus maršrutus Pārdaugavā, noteiktas būtiskākās savstarpējās mijiedarbības izpausmes pilsētas laiktelpā. Atslēgas vārdi: prakšu teorija, ne-reprezencionālā teorija, skriešana, mobilitāte, pilsētas ainava, laiktelpa, ikdienas prakses.

The Master thesis “Everyday running practices in urban environment: Pārdaugava case study” studies everyday running practice in the city. The aim of this paper is to evaluate everyday running practices in Riga, Pārdaugava case study from the viewpoint of practice theory and non-representational theory. The work uses versatile methods – both quantitative and qualitative. The data obtained from the online survey, interviews and empirical observations are summarized, highlighting the three categories inherent in running practice – emotions, time and space. As a result of this case study, the dominant factors that determine the choice of running routes in Riga have been defined. It has been discovered that the city's largest green centers and green corridors are the most popular places among runners. In-depth study of specific routes in Pārdaugava has helped to identify significant interaction amongst the city's time and space. Keywords: practice theory, non-representative theory, running, mobility, urban landscape, timespace, everyday practices.
Everyday running practices in urban environment: Pārdaugava case study
Keywords: Ģeogrāfija; prakšu teorija; ne-reprezencionālā teorija; skriešana; mobilitāte; pilsētas ainava