Plaušas uz čipa modeļa izveide SARS-CoV-2 pētīšanai - Galvanovskis, Artis (Latvijas Universitāte, 2021)
Kopš 2019. gada beigām pasauli plosa SARS-CoV-2 izraisītā COVID-19 pandēmija. Lai gan COVID-19 vakcīnas ir tikušas izstrādātas rekordlielā ātrumā, pandēmija ir akcentējusi nepieciešamību padziļināti pētīt koronavīrusus, kā arī sagatavoties nākotnes respiratorām infekcijām. Lai nodrošinātu ātru atbildi pret jaunām respiratorām infekcijām, ir jāpilnveido in vitro modeļi, kas ļautu ātrāk pārprofilēt esošās zāles un izstrādāt jaunas priekš šīm infekcijām. Ņemot vērā orgānu uz čipa sistēmu pielietošanu dažādu slimību pētniecībā, šajā bakalaura darbā tika izveidota plaušas uz čipa sistēma. Tajā tika optimizēta funkcionalizēšana, plūsma un šūnu uzsēšana. Tā tika raksturota ar imūnfluorescenci un 3D mikroskopiju. Tika novērota veiksmīga A549 un HUVEC kopkultūra un validēts 3D izkārtojums. Tika izskaidroti soļi tālākai sistēmas uzlabošanai.

Since the end of 2019, the world has been shaken by the COVID-19 pandemic caused by SARS-CoV-2. Although COVID-19 vaccines have been developed at record speeds, the pandemic has highlighted a need for in-depth research into coronaviruses and preparation for future respiratory infections. To ensure a rapid response to new respiratory infections, in vitro testing models need to be improved to allow faster repurposing of existing drugs and development of new ones for these infections. Given the use of organ-on-a-chip systems for the study of various diseases, a lung-on-a-chip system was created in this bachelor's thesis. The functionalization, flow and cell seeding were optimized. The system was characterized using immunofluorescence and 3D microscopy, which confirmed successful A549 and HUVEC coculture and 3D arrangement. Steps for further development of the system were described.
Development of lung on a chip model for SARS-CoV-2 research
Keywords: Bioloģija; SARS-CoV-2; orgāni uz čipa; plaušas uz čipa