Terciārās profilakses iespējas kolorektālā vēža pacientiem - Vološina, Aļfija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma “Terciārās profilakses iespējas kolorektālā vēža pacientiem”. Darba mērķis ir noskaidrot terciārā profilakses iespējas kolorektālā vēža pacientiem. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskā daļa sastāv no literatūras apskatā apkopotas informācijas par kolorektālo zarnu vēzi, un māsas profesionālā darbība, izglītošanā par iespējām mazināt seku un risku kolorektālā vēža pacientiem. Pētniecības uzdevums ir izstrādāt anketu, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izstrādāt secinājumus. Tika izvēlēta kvantitatīvā pētniecības metode, un pētniecības instruments ir aptaujas anketa. Tika veikta 115 respondentu anketēšana. Pētījumā tika aicināti pacienti ar jau diagnosticēto kolorektālo vēzi, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Pētījumā izvirzītā hipotēze, - pacienti ir informēti nepietiekami vai daļēji par Terciārā profilakses iespējām. Hipotēze apstiprinājusies daļēji. Atslēgvārdi: kolorektālais vēzis, profilakses iespējas seku mazināšanā.

Theme of bachelor paper: Tertiary prevention options for colorectal cancer patients. The aim of the work is to find out the possibilities of tertiary prevention for colorectal cancer patients. Bachelor’s paper consists of theoretical and practical parts. Theoretical part collected literature reviews information about colorectal cancer, colorectal cancer and nurses professional activity, in educating patients about the possibilities to reduce the consequences and risks for colorectal cancer patients. Research aim is to develop a questionnaire, summarize and analyze the results, produce conclusions. Quantitative research method was applied in order to achieve the objective of the bachelor paper; the research tool: a questionnaire for 115 respondents with already diagnosed colorectal cancer who reached the age of 18. The hypothesis put forward in the study is that patients are insufficiently or partially informed about the possibilities of tertiary prevention. Partially approved Keywords: colorectal cancer, prevention options, tertiary prevention options.
Tertiary prevention options for colorectal cancer patients
Keywords: Medicīna; kolorektālais vēzis; profilakses; iespejas; seku mazinašana