Elektroluminiscence ar mangānu aktivētās cinka sulfīda biezajās kārtiņās - Kļave, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Laika gaitā, pieaugot elektroenerģijas patēriņam, energoefektīvi apgaismojuma risinājumi savu aktualitāti nezaudē. Elektroluminiscence (EL) ir gaismas emisija no materiāla elektriskā lauka ietekmē, kas pamatā maiņstrāvas EL paneļu darbībai. Ar mangānu aktivēts cinka sulfīds (ZnS:Mn) ir plaši zināms EL materiāls ar oranžu emisiju. Šajā darbā pētītas EL īpašības maiņstrāvas EL paneļos, kuru aktīvais slānis ir biezā kārtiņa no ZnS:Mn un saistvielas, lai noskaidrotu mikroviļņu asistētās solvotermalās sintēzes metodes piemērotību EL materiālu izgatavošanai. Izpētīta EL intensitātes atkarība no ierosmes sprieguma, frekvences un aktīvā slāņa biezuma. Pētījuma rezultāti apstiprina mikroviļņu asistētās sintēzes piemērotību EL materiālu sintēzei, kam ir potenciāls pielietojums lokanās elektronikas ierīcēs ar zemu jaudas patēriņu.

As electricity consumption rises, energy-efficient lighting solutions remain important. Electroluminescence (EL) is light emission from a material under an electric field, forming the basis of alternating current EL panels. Manganese-activated zinc sulfide (ZnS:Mn) is a well-known EL material with orange emission. This work studies the EL properties of AC EL panels using thick films of ZnS:Mn and binder as the active layer, to assess the suitability of microwave-assisted solvothermal synthesis for EL material production. The dependence of EL intensity on excitation voltage, frequency, and active layer thickness is analyzed. The results confirm that microwave-assisted synthesis is suitable for producing EL materials with potential applications in flexible, low-power electronic devices.
Electroluminescence in manganese activated zinc sulphide thick-films
Keywords: Fizika un astronomija; Elektroluminescence; Cinka sulfīds; ACPEL paneļi; mikroviļņu asistētā solvotermālā sintēze