Smilts un grants krājumu aprēķinu metožu izvērtējums atradnēs ar sarežģītu ģeoloģisko uzbūvi - Bauere, Anita (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs veltīts pētījumiem par derīgo izrakteņu krājumu aprēķina metodēm. Par piemēru ir izvēlēta smilts, smilts grants atradne „Deviņziedu kalns” Balvu rajona Krišjāņu pagastā, kurā jau darbojas neliels karjers. Pēc uzbūves pētījumu teritorija atbilst osam vai atšķelšanās valnim. Ģenēzes un morfoloģijas precizēšanai ir nepieciešami papildus pētījumi. Teritorijā galvenokārt ir izplatīti augšējā pleistocēna glaciofluviālie nogulumi, kas arī veido derīgo izrakteni. No krājumu aprēķinu metodēm ir izvēlētas trīs: vidējā aritmētiskā, ģeoloģisko bloku un matemātiskā modelēšana. Lai sasniegtu mērķi - novērtētu atradnes apjomus atbilstoši A kategorijai, ir izurbti 24 urbumi, ievākti 140 smilts, smilts – grants paraugi, sagatavoti 7 ģeoloģiskie griezumi; uz topogrāfiskā pamata sagatavots faktu materiāla plāns mērogā 1: 1000. Iegūtie un maģistra darbā aprakstītie rezultāti atspoguļoti 5 nodaļās, kurās ir iekļauti 22 attēli un 9 tabulas. Pētījuma darba noslēgumā ir pievienoti 5 pielikumi, kuros ir iekļauti urbumu un skatrakumu apraksti, granulometriskās analīzes rezultāti, urbumu koordinātas un ģeoloģiskie griezumi. Key words: smilts; smilts – grants; atradne; krājumi.

The master paper is about the resources calculation methods of mineral deposits. The sand and sand – gravel deposits “Deviņziedu kalns”, placed in Balvu Region Krišjāņu County municipality, has been chosen as an example. In this deposit is a small quarry. According to formation investigations the territory falls within esker or secession bank. For more exact definition of genesis and morphology additional researches are necessary. In the territory Late Pleistocene glaciofluvial silts are widespread, which then do built up the mineral deposits. Three calculation methods have been chosen: arithmetical mean, geological block and mathematical modelling. For achieving the aim – to evaluate the amount of the quarry accordingly to the A category 24 boreholes have been drilled; 140 sand , sand- gravel courses have been collected; 7 geological cross sections have been prepared; the plan of data material has been prepared on the topographical bases in the scale 1 : 1000. The results of the master paper are displayed in 5 chapter supplemented with 22 pictures and 9 tables. 5 Appendixes are attached in conclusion of the paper. These appendixes include descriptions of boreholes and probing, the results of grain size distribution analyses, the coordinates of boreholes and geological cross section. Key words: sand; sand-gravel; quarry; reserves.
Comparison of sand and gravel reserves verifications in complicated geological structures
Keywords: Ģeoloģija