Procentu likmju riska pārvaldība - Ozoliņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā tiek analizēts procentu likmju risks un tā pārvaldība nefinanšu uzņēmumos. Darba mērķis ir izveidot uzņēmumiem praktiski pielietojamu procentu likmju riska pārvaldības pieeju. Darba ietvaros tiek analizētas galvenās procentu likmju veidošanās teorijas, procentu likmju un makroekonomikas savstarpējās attiecības. Autors ar Monte Karlo simulācijas palīdzību prognozē iespējamo nākotnes procentu likmju attīstību. Darbā tiek analizēti Latvijas komercbanku piedāvātie atvasinātie finanšu instrumenti, kas tiek pielietoti konkrēta uzņēmuma procentu likmju riska pārvaldībā ar mērķi atrast optimālo risinājumu, kas samazinātu uzņēmuma naudas plūsmas svārstīgumu. Balstoties uz analizēto teorētisko materiālu un pētījuma rezultātiem, autors izstrādā secinājumus un priekšlikumus par procentu likmju riska pārvaldības pieeju nefinanšu uzņēmumos.

The Master’s thesis covers interest rate risk management in non-financial institutions. The goal of the thesis is to create an interest rate risk management approach which could be used in practice by wide range of non-financial institutions. Thesis analyses the main interest rate theories, relationship between interest rates and macroeconomics. Author makes forecasts about possible interest rate developments using Monte Carlo simulation. Plain vanilla derivatives offered by Latvian banks are analyzed; derivatives are applied to a specific company with the aim to find the optimal solution which decreases cashflow volatility. The author draws conclusions and offers propositions about interest rate risk management in non-financial institutions based on the results of theoretic and practical research.
Interest Rate Risk Management
Keywords: Ekonomika