Jodu saturošu rentgena kontrastvielu inducētas nefropātijas risks bērniem angiogrāfijā - Liepa, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba „Jodu saturošu rentgena kontrastvielu inducētas nefropātijas risks bērniem angiogrāfijā” mērķis ir noskaidrot kontrastvielas inducētas nefropātijas attīstības risku bērniem ar dažādiem riska faktoriem, veicot koronāro angiogrāfiju. Darba uzdevumi saistīti ar literatūras analīzi par jodu saturošām kontrastvielām, to inducētu nefropātiju un prospektīva pētījuma veikšanu. Darbam ir 3 nodaļas. Pirmajā nodaļā ir analizēta literatūra par kontrastvielām, to vēsturi, noteikta to klasifikācija un īpašības. Otrajā nodaļā tiek definēta un analizēta kontrastvielas inducēta nefropātija. Trešā nodaļa ir veltīta pētījuma aprakstam, rezultātiem un diskusijai. Pētījuma rezultātā secināts, ka kontrastvielas inducēta nefropātija var attīstīties bērniem bez nieru bojājumiem, bet ar citiem riska faktoriem pēc koronārās angiogrāfijas. Darba pamatteksts izklāstīts 48 lapaspusēs, to ilustrē 3 attēli, 3 tabulas un 12 pielikumi. Literatūras sarakstā iekļauts 41 avotu nosaukums.

The aim of this Bachelor paper “Risk of Iodinated Contrast Media Induced Nephropathy in Pediatric Angiography” is to clarify the risk of contrast media induced nephropathy in children with several risk factors after coronary angiography. The objectives are connected with analysis of the literature on iodinated contrast media, its induced nephropathy, and prospective research. This paper has 3 chapters. The literature on contrast media, its definition and features are analyzed in the first chapter. The second chapter contains the definition and analysis of contrast media induced nephropathy. The research is done in the third chapter. On the basis of the results of this research, it is concluded that contrast media induced nephropathy can develop in children without kidney injury but with other risk factors after coronary angiography. The paper has 48 pages, 3 images, 3 tables and 12 attachments. 41 bibliography sources are used.
Risk of lodinated Contrast Media Induced Nephropathy in Pediatric Angiography
Keywords: Medicīna